Jump to content

kajt šole

radin

Recommended Posts

Več možnosti, slabe, dobre, zelo dobre. Sam bil v IKO, kolegi, kolegi - šola.

V osnovi rabiš naslednjo stvar:

- če si si kupil opremo za kitanje, daj še nekaj za šolo, toplo priporočam.

- pojdi se učit nekje, kjer dejansko piha, po možnosti konstantno cel dan, kjer ni na obali skal ampak lepa plaža, ki je kolikor toliko prazna, kjer v vodi ni presenečenj kot so plavalci, trnki, skale, korale, ki so zelo visoke, kjer je zaliv tak, da te odnese nazaj na obalo, kjer po možnosti ni previsokih valov in toka in kjer veter piha na obalo ali vzporedno z obalo na obalo. Ko se učiš ni dobro, da te moti sto stvari.

- nauči se najprej doma na travniku v celoti obvladati kite. Vaja, vaja, vaja. Potem pojdi na vodo.

- ko se učiš bodi na vodi vsaj za 14 dni. Ne bo ti žal, ker se boš potem lahko vozil tudi tam kjer so pogoji daleč od idealnih, ko boš znal.Tudi s skal in po koralah...

-po tem, ko se naučiš vozit v veter in priti na isto mesto...po enem tednu verjetno že, zamenjaj lokacijo. Ker bo drug veter, drug tok, val, boš en dan prepričan ali mislil, da se nisi nič naučil in da ne znaš, ampak po tem bo pa šlo za večino plaž.

- lahko pa poizkušaš doma, čakaš na veter na vikende in potem do naslednjega vikenda z vetrom pozabiš kaj si se naučil in se nikoli čisto ne navadiš. Traja leto ali dve da prideš do istega. Škoda vsega.

- Potem vozi, vozi, vozi. Ko se učiš in ko se na vodi počutiš najbolje, se počasi spravi ven, ker je to čas, ko boš začel delati neumnosti, ker si verjetno že tudi zmatran.

- vsedi se na obalo in glej ostale kitarje, kako vozijo kite, kaj delajo z bordom, kako delajo s telesom. Vsak ima svoje finte in iz tega se boš veliko naučil.

- naj ti ne bo nerodno vprašati stvari izkušenejših, četudi te bodo čudno gledali.

- ne ustraši se scene, ki včasih izgleda malce prepotentno, so pa v resnici vsi fejst fantje s svojimi forami. Vse neverjetne podvige jemlji z rezervo kar ti povejo, na koncu boš že vedel kaj je res in kaj postavljanje.

- ko si na vodi imej na obali ali na vodi nekoga, ki mu zaupaš, da te vsake toliko pogleda in pomaga. Nujno.

- ko boš nekaj časa v sceni te pazijo vsi pomalo.

- sedaj si se naučil in ti pomagaš ostalim.

Moje izkušnje s šolami:

- najprej sem se učil sam. Po zraku je šlo na kopnem, na vodi pa sem se sicer nesrečno ampak polomil...vsi smo se še učili...

- IKO Egipt Magawish, dobri pogoji, kljub temu, da je bil veter premočan. Dali so mi opremo, ki je recimo puščala, učitelja, ki je rajši gledal Arona Hadlowa za katerega takrat nisem vedel kdo je. Facit..videl sem njega v 14 dneh pa sem se naučil toliko kot me je naučil Urban v dveh urah, ki si je vzel čas zame. Slabo, drago in še strah sem dobil, ker sem delal napake, ki jih ne bi smel povedal pa mi ni nihče prav veliko. Speljal je eden, ki je že tako ali tako vozil menda nekaj prej. Dobil pa izkaznico, kjer je pisalo, da vozim že drugo stopnjo. S tem bi po celem svetu dobil na izposojo opremo..

- Potem razmišljal ali naj vse skupaj prodam ali se še učim. Šel na Ulcinj. Pogoji idealni kar se plaže tiče, samo premalo vetra. Speljal, orcal. Učil Andrej in Grega. Kolegi.

OK v Sloveniji učijo Andrej, Grega, Jernej.

Vsi imajo svoje metode in je stvar okusa kaj ti paše. Meni osebno ugaja najbolj Andrej.

Vsi so na forumu.

Lokacije:

- Pelješac odsvetujem.

- Ulcinj dobro. Zelo dorba plaža in vse ostalo. Veter ni vsak dan in začne pihati šele ob 12.

- tujina...OK ampak nekje preizkušeno, kjer ni preveč ljudi. Brazlija Fortaleza, Kuba, Egipt, Kenija,...lokacij dosti.

Predlog, ker vas je več takih na forumu, se zmenite skupaj, podjite nekam za 14 dni poleti ali več in si najemite učitelja za s seboj. Ko se učiš itak ne moreš na začetku na dan več kot tri ure kitat, realno in varno, pa še spodobujal se boste.

Stroški so, če si znaš urediti lahko primerljivi s počitnicami drugače, na primer v Dalmaciji.

®elim ti veliko užitkov pri učenju in pozdrav v kitarski sceni.

Dober veter in uživaj :D :P

Jurij