rogina88 Posted June 23, 2009 Share Posted June 23, 2009 Ob zadnji burji, po krasnem sobotnem popoldnevu v Izoli, sva se z Jožetom v nedeljo zjutraj hitro odločila in ob pojačani burji namesto v Izolo zavila k Ribiču. Preizkusila sva najbrž edini speed spot za kajtanje in surfanje v Sloveniji, in sicer za valobranom, ki ščiti sečoveljske soline pred morjem. Sam dvig kajta pri Ribiču na burjo se je na normalni poziciji za jugo izkazal za nemogočega, saj je kajta že med pumpanjem večkrat obrnilo zaradi vrtinčenja vetra. Zato sva štartala nekoliko višje proti Marini, kjer so prihajali močnejši sunki burje bližje obali. Vendar tudi tam je veter precej vrtinčil, tako da je moj kajt dvignilo šele v tretjem poskusu. Tudi samo lendanje se je izkazalo za nekoliko nevarno, saj že v višini skal ob obali kajt zaradi vrtincev pade brez kontrole dol. Oba sva sicer kar srečno lendala, tako da nisva nič poškodovala opreme. :D Prvi speed spot, ki se nahaja za valobranom, ob katerem je malo fleta pri vzhodnih (E) in jugovzhodnih (SE) vetrovih, poteka v smeri od NW proti SE in je dejansko pravokoten na povprečno smer burje (45 stopinj), zato je možno kar enakovredno spidirati v obe smeri. Za zidom oz. valobranom se nahaja popolen flet, vendar je ta spot prekratek, dolg le slabih 500m, pri čemer pa se na SE koncu nahaja vetrovna luknja in zato ne omogoča razvitja večjih hitrosti. Drugi speed spot se nahaja bolj južno od prvega, za daljšim valobranom, ki poteka sprva v SSE smeri, po polovici pa se prelomi v S smer. Zato lahko pri burji spidiraš le v tej smeri, obratno pa gre le za pridobivanje višine za nov hitrostni poskus. Ta spot je dolg cca. 1km, veter pa je zlasti v zadnjem južnem delu najmočnejši. Pri običajni smeri burje (45 st.) je v prvem delu popoln flet, v nadaljevanju pa je povsem južna smer že nekoliko manj ugodna za največje hitrosti, pa tudi burja naredi že manjše valovčke, ki gredo vzporedno z valobranom. Glede na tako smer valobrana je bilo kar logično, da nisem največje brzine dosegel pri najmočnejši burji, temveč v času, ko je le-ta pihala malo bolj vzhodno in je južni del tega spota omogočal vožnjo ob bolj primernem kotu in v popolnem fletu tudi v južnem delu tega spota. A take razmere so trajale le nekaj minut! Ker je burja začela popuščati, sem se moral dvigniti nazaj na višino Ribiča oz. višje proti Marini. Sledilo je še nekaj kajtanja po Piranskem zalivu pred Portorožem, kar, resnici na ljubo, ni posebej užitna zadeva na burjo. Če je burja v Izoli spremenljivka, je v Piranskem zalivu še precej bolj variabilna, tako po jakosti kot po smeri, v povprečju pa precej šibkejša. Svoj dosedanji hitrostni rekord sem seveda v dobri uri izboljšal (vsaj 10x), saj sem prvič nasploh šel na približno primeren spot za to in s tem namenom. Nov osebni rekord je tako 59,2 kozlov :wink: . No, na žalost kozli niso vozli , ampak le km/h Ta moj osebni rekord pa bo po moje držal dalj od aktualnega svetovnega kajt rekorda na 501m (50,52vzl), saj na burjo k Ribiču pač ne mislim več iti. Je boljši veter v Izoli, glede varnosti pri launchanju in lendanju pa celo v Preluki Toliko v svarilo NE največjim znalcem, fleta in hitrosti željnim posnemalcem. :wink: Da me zarad tega reporta ne bo pekla vest in da nem šel zarad koga drucga u arest. Še povzetek: Je zdaj želja po preizkusu potešena,pr Ribiču spota starga luknja zamašena.Ribič je sedaj kompletno preizkušen, jaz pa od brzine ne najbolj navdušen. Rogina alias Brzina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janez Posted June 24, 2009 Share Posted June 24, 2009 saj te bodo že na radar dobili potem boš ba dobu pike pa brez vozniškega pa spet boš mogu u kajt šolo..... čestitke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted June 24, 2009 Share Posted June 24, 2009 Je bilo cutiti v zraku,da dan bo pravi za noret,Rogina se upret ni mogel,k Ribicu ga nesla je zavest. Ko Kranjcem sneg po hribih pade,speed day pri Ribicu je v toku,Rogina isce "the best spot",da postavi starih kozlov nov rekord. Napaka spota ta jeda v levo vozi se.Oprema desna ne pomagatreba mocno je srce. A ko Rogina najde planko levonov rekord bo padu not!Ni je meje kozlov starih,sami nove si postavljajo! Se dr.Lojz se klanjatem podvigom,da'ble varno ga se zgali!Se srce pravo bije kajtarjem, Za vsedr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rogina88 Posted June 24, 2009 Author Share Posted June 24, 2009 Bistveno sm pozabu povedat: furu sem desko Sea Jump, Flowpow, 135x37. :) Je rezala flet vodo kot maslo z nožem , in to na obe strani enako Dr, sori za pomanjkljivost :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts