girasole Posted June 12, 2009 Share Posted June 12, 2009 Pozdravljeni, iz angleščine prevajam eno zgodbo, v kateri je opisano tudi kajtanje (na vodi). Ker me kljub različnim prebranim besedilom na to temo nekatere stvari precej begajo, bi vas prosila, če mi lahko pomagate. Zanima me, kako se po slovensko reče upwind/downwind tip pri zmaju. Je to levi/desni konec ali prednji/zadnji konec? Vem, da se sicer izraza uporabljata za opisovanje leta glede na smer vetra, ampak pri navajanju krajcev zmaja se mi zdi čudno, da bi bil en konec obrnjen proti vetru, drugi pa v zavetrju (razen če ni ta konec v zavetrju glede na prednjega …?) Malce naprej v besedilu je potem opisano, kako je kajtar popustil krmilo (bar) oz. ga je dvignil, zato da se je peljal malce počasneje, potem pa je potegnil za prednji dve vrvici in ga nagnil v levo. Tukaj ne razumem, ali je nagnil bar v levo ali kajt, pa tudi ti prednji dve vrvici … kateri bi to bili? Sredinski na baru? Opravičujem se za to zmešarijo, ampak drugače ne znam povedati, kaj mi povzroča težave :-)) Vnaprej najlepša hvala za pomoč. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwynn Posted June 12, 2009 Share Posted June 12, 2009 " upwind/downwind tip pri zmaju" = prednji/zadnji konec zmaja "Tukaj ne razumem, ali je nagnil bar v levo ali kajt, pa tudi ti prednji dve vrvici … kateri bi to bili? Sredinski na baru?" če nagneš bar v levo oz. levo stran bara povleces k sebi se kajt obrne v levo stran in obratno. prednji dve vrvici (na kajtu) so za power/depower dodajas moc odvzemas moc kajta. - to sta sredinski vrvici na baruzadnji dve vrvici (na kajtu) so za zavijanje zmaja sta krajni vrvici na baru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
girasole Posted June 12, 2009 Author Share Posted June 12, 2009 Joj, najlepša ti hvala, gwynn!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwynn Posted June 12, 2009 Share Posted June 12, 2009 you are welcome :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KITESFERA Posted June 12, 2009 Share Posted June 12, 2009 Hej, To nikakor ne smemo spregledati: Gwynn, to je narobe kar si napisalče nagneš bar v levo oz. levo stran bara povleces k sebi se kajt obrne v levo stran in obratno.prednji dve vrvici (na kajtu) so za power/depower dodajas moc odvzemas moc kajta. - to sta sredinski vrvici na baruzadnji dve vrvici (na kajtu) so za zavijanje zmaja sta krajni vrvici na baru Za vse ki ne vedo: Ok, drži bar levo - zavijemo levo in obratnoPrednje vrvice pa so samo za konstantno povezavo med osebo in padalom, ker če je ne bi bilo padalo ne bi letelo.Vsa kontrola padala se izvaja izključno z zadnjimi-stranskimi-krmilnimi vrvicami. Omogočata nam upravljenje padala tako levo kot desno in pa še zelo pomembno. Z njima ne zavijamo samo levo in desno ampak tudi spreminjamo vpadni kot padala, ki pa je ključen za kontrolo hitrosti. Pojem deepower in power sta ravno to, če kontrolno palico povlečemo k sebi vpadni kot povečamo (odpremo padala- večja moč,manjša hitrost padala, večja potovalna hitrost kajtarja), če pa jo potisnemo kontrolno palico od sebe pa vpadni kot pomanjšamo (zapremo padalo-manjša moč padala,večja hitrost padala, manjša potovalna hitrost kajtarja).Res pa je , da imamo možnost skrajšanja prednjih vrvic in sicer v primeru močnejšega vetra. S tem dosežemo, da je željeni vpadni kot padala zmeraj v razmerju z jakostjo vetra.Lahko pa tudi padalu vzamemo vzgon in sicer, tako da kontrolno palico polnoma povlečemo k sebi ter padalu vzamemo vso hitrost (to se ne dela). Kot če bi letalu odvzeli plin. Upam , da je kaj bolj jasno, če pa ne pa pišite na: info@kitesfera.com Z veseljem vam bomo pomagali in svetovali. lp,Jernej Privšekhttp://www.kitesfera.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
girasole Posted June 14, 2009 Author Share Posted June 14, 2009 Hvala lepa za pojasnila. Kajtanje je očitno precej zapleten šport :-), ampak upam, da mi bo s temi dodatnimi informacijami uspelo vse razumeti tako, kot je prav, sicer pa se bom ob morebitnih dvomih zagotovo še oglasila. Mimogrede, se 'kite' torej prevaja kot 'padalo'? Večkrat sem zasledila tudi izraz (vlečni) zmaj. Lep pozdrav,Petra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwynn Posted June 15, 2009 Share Posted June 15, 2009 ups, prehitro sem odgovoru, tole s prednjimi vrvicami sem mal poenostavil ja Jernej! zadnjic enkrat ko si bil v Valkaneli, sem te pofotkal k si kajtu. Ce hoces fotke reč! lpMiha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KITESFERA Posted June 15, 2009 Share Posted June 15, 2009 heehheehe ni pine sam d vsi razumemo :) Ja te slikce bi bilo pa dobr vidt :) bi te prosil, če jih kar na info@kitesfera.com pošlješ :) lpJernej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts