Jump to content

Kaj kupiti?

Tofsy

Recommended Posts

Sem čisti začetnik. Imam 80 kil. Drugače sem windsurfer. Ker pa je včasih premalo vetra za surfanje bi začel tudi kajtati. Razmišljam o 14m2. Bi bilo to absolutno preveč za začetnika? Kaj mi priporočate? Kateri letnik dobim za cca. 300€? 2006?

Zanima me tudi kako je s tem depowerjem. Je to sistem ali lastnost na kajtu? Ime mi pove, da ti kajt avtomatsko reducira sunke. Se motim? V surfanju temu rečemo malo drugače, zato sem malce zbegan. Zanima me tudi ali bi za kajtanje uporabljal surferski trapez, ki ob strani nima nobenih ročajev za safety sistem?

Hvala, za odgovore.

LP

14ka bi bila za tvoje kilograme in normalen veter malo preveč. Jest mam 87 kg pa 11ko.

Za ta denar bi se dalo dobit tudi 2007.

Depower - kajt izgubi moč, ko ti spustiš bar iz rok. Na surferski (sedeči) trapez že nekam privežeš safety. Za začetek bo dober.

Sej zato k maš samo 11ko si pa tokrat že sedev na plaži, ne pa kajtov ker je premal pihal ;) ;)

Sej priznam, da sem tudi jst sedel zravn tebe, čeprav imam 12m^2 in malo manj kil :lol:

Jst bi se zdej odloču za 14ko pa za 9ko, al pa celo za enga flysurferja (12 ali 15), pa eno manjšo tubu. No to je samo moje mnenje. Drugače pa mislim, da ni nič narobe začeti s 14ko, samo mal pameti v glavo pa je!

Lp,andraz

Glede trapeza... jaz furam surfaškega ledvenega Pat Love Gator-ja in sem štrik zavezal zadaj od zanke do zanke (plastika). Na tisti štrik pa pripnem saftey leash. Čist ok dela (tud unhooked drži, ko mi bar spi**i), res pa je, da nimam nožka ali pa ročaja, da bi me kdo "lažje" prijel na kopnem.

Depower... bar stran od sebe in kajt v luft...

Enako sem s kilami, enako iz windsurf/surf backgrounda (zato surfaški trapez), 12m Rhino 2007 čist ok (mogoče ti ga celo prodam ;) ). S tem kajtom sem v Ližnjanu nabil še dodatni 2-3 ure, ko so se kolegi z windsurfi in 6kami že sončili.

Ena fora, ki te lahko na začetku zmede je... pri windsurfu bolj in bolj zateguješ k sebi lok/jadro, ko nabije reful, da se obdržiš nad dilo, da ne zahameriraš. Pri kajtu pa je ravno kontra, ko začne preveč vlečt, moraš bar popustit (spustit stran od sebe). Mal treninga na polju pa bo ;)

Good luck!

Kaj ko bi si omislil kak tecaj za zacetek? Ker vidim zevat veliko praznino v tvojem znanju o tem sportu;)

Preko neta se nas je samo par naucilo kajtat in se to 10 let nazaj..

Ce govoris o kvadratih moras vedet kaksen kajt imas v mislih..C, SLE, Foil..

14m pri C kajtu je 10m SLE.. tako da hitro na en tecaj pa bos tam sprobal razlicne kajte in kvadrature. Bo odlocitev lazja.

Lp Samo

No, ko si ravno srfač mi lahko primerjaš: 7kvadratov jadro je enako kot za 14 kvadratov kite?

Se pravi, mi odsvetujete za enkrat 14 kvadratov in mi priporočate raje 12?

Približno. Sem pa ugotovil, da windsurfa in kajta ne moreš glih primerjat, ne v stilu vožnje ne v opremi (velikosti jadra/kajta). Spet odvisno od vrste kajta (kot so že napisali). Ampak 14m kajt je že sam po sebi tolk težji, da se je v tistih 1-2kn razlike na spodnji meji brez veze spuščat. Pa še občutiš, da se zelo drugače obnašata.

Če res hočeš samo zapolnit praznino med 10-15kn, potem si zamisli flysurferja. Spet pa odvisno kam si namenjen s kajtanjem... samo freeride furanje sem ter tja al tudi kaj posebnega od trikov...

Unhooked? Kajt je zategnjen na polno moč in ga praktično ne moreš popustit kot, ko jadro obrneš in spustiš veter mimo. Kajt je v luftu s polno močjo v kateremkoli položaju, če ti bar uide iz rok in imaš slab safety leash gre kajt na morilski pohod ti pa po kredit za povrnitev nastale škode in nov kajt. Če imaš 5 linijo in ti bar uide iz rok ti kajt pade v vodo, lahko se ti štriki zapletejo in rabiš tudi malo sreče, da ponovno dvigneš (to lahko s kakšnim vmesnim stopperjem na chikenloop-u urediš, da se ti po peti liniji samo 10-15cm zategne 5 linija, kajt izgubi večino svoje moči, pa še vedno ostane v zraku).

Windsurf... v overpower-ju zahameriraš, zaplavaš na drugo stran dile, se pobereš in nadaljuješ...

aja pol pa sploh brezveze kupvat c kajte... ker ce 10ka sle vlece k 16c pa po drug stran jo se vsi vi proji lahk drzite do 40 vozlov za salo, pol itak najbols da vsi kupmo sam eno sle 10ko pa nau nikol problemov ker kajt zbrat za kasn vetr ane... letim jst dedku mrazu pisat za enga Rise-a.. 10ko itak...

aja pol pa sploh brezveze kupvat c kajte... ker ce 10ka sle vlece k 16c pa po drug stran jo se vsi vi proji lahk drzite do 40 vozlov za salo, pol itak najbols da vsi kupmo sam eno sle 10ko pa nau nikol problemov ker kajt zbrat za kasn vetr ane... letim jst dedku mrazu pisat za enga Rise-a.. 10ko itak...

C kajte kupujejo profiji..zacetnikom vsekakor priporocam SLE-(hibrid). Ima vecji depower in recimo 9-10m ti pokrije od 12-30 vozlov. Odvisno tudi koliko kil imas.

Rise zelo hitro zacne vlect-dober low end, zato pa pri loopih kar najebes..ce ze govorimo o OR-Rise-u.

5. linija. Se pravi smo varnosta zadeva, da ti kajta ne odnese, v primeru, da se ti strga trapez ali katera od teh zadev. Kako je pa z riganjem oz. sestavljanjem, če imaš 5. linijo. Težje? So 5. linije na kitih nova stvar (je starejši kajti nimajo)?

UAAAAAAAAAAA!!! a te rukne 50m ce zategnes loop pr 12 vozlih a?!

ful bi probu sam jst itak neznam furat sam sm gledu po tv pa itak ne more bit tezko...

sej drzim pesti da mi deda mraz prnese tega Rise-a.. more bit res senzacija.

modeli vi ogrozate folk ce se spravte v vodo z 9ko na 12 vozlou... pejt se raj fuknt z balkona z umbrelo elo elo!! la la la

srecnga pa zdravga!!

5. linija. Se pravi smo varnosta zadeva, da ti kajta ne odnese, v primeru, da se ti strga trapez ali katera od teh zadev. Kako je pa z riganjem oz. sestavljanjem, če imaš 5. linijo. Težje? So 5. linije na kitih nova stvar (je starejši kajti nimajo)?

Riganje kajta s peto linijo ni nič bolj komplicirano kot riganje kajta s štirimi linijami. Samo en štrik več moraš zavezat. Ali je nova zadeva ali ne nima veze, važno je, da deluje tako kot bi morala, če jo uporabljaš. Enim gre na živce, drugim ne.

http://www.northkites.com/public/content/e139/e161/e271/e5165/content/index_ger.html?image_actual=1 - pristranska zadeva, seveda.

Peta linija deluje nekako takole... V primeru pizdarije in ko narediš quick release (odpneš chicken-loop), ti bar, vključno z vsemi štirimi linijami potisne proti kajtu. Takrat je cel kajt zategnjen samo na peti liniji, ki je pripet na safety-leash (last resort a.k.a. suicide leash - ko releasaš še safety leash gre kajt po svoje, ti pa plavaš). Ker je kajt še vedno v zraku in je pripet samo na enem (petem štriku na sredini) ga obrne okoli in kajt obrnjen lebdi v zraku, praktično brez moči. Ampak to še vedno ni 100% varno, ker lahko leta sem in tja, se obrne in te lahko ponovno "zjebe". Takrat kajt po petem štriku potegneš k sebi (roka za roko, 20-25m), primeš kajt v roke in šele takrat ga varno držiš in... plavaš proti obali :/

Še ena stvar, ki si jo moraš zapomnit... ko si v vodi in s sesutim kajtom, zapletenimi štriki itd. nikoli kajta ne vleči k sebi tako,da bi zagrabil dva ali več štrikov. vedno samo en štrik! Zakaj? Ker štriki režejo prste!

Peta linija mene osebno ne moti razen v primerih, ko kajt zabijem v vodo in se mi kajt obrne tako, da so štriki prepleteni... Takrat moram v vodi navit štrike na bar in s kajtom plavam na kopno... :/