surpher Posted October 15, 2008 Share Posted October 15, 2008 Kar je potrebno, je klik na link -> http://51times.tv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted December 7, 2008 Share Posted December 7, 2008 tale filmcek mi ne dela glih najbols, bi lahko na kratko tle napisal kaksen spot oz. plazo, ki je res blizu lizbone, razen guinchota ne poznam nicesar, pa bi imel se kaksno bol flat plazico za zacetnike, ce seveda obstaja... hvala... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted December 10, 2008 Author Share Posted December 10, 2008 Oj.Ja, nekaj težav je bilo pri encoding-u in mislim, da .mov (iTunes) in .wmv najbolje delata. V okolici Lizbone... Kar je bilo posneto za video je bilo na jugu, pod Costa da Caparica. Glavna plaža, kjer se lahko poleti kajta in ko je skoraj vsak dan konstanten side/onshore veter z morja je Praia da Nova Vaga (no, celotna obala/Portugalska ima poleti konstanten veter)... Zaradi velikega števila plažnikov je kajtanje tam omejeno na določeno mesto na plaži. Torej, prideš v Caparico in se pelješ dalje proti jugu. Predno cesta zavije levo in gor, zapustiš asfalt in nadaljuješ po makadamu... par kilometrov in pri tabli Praia da Nova Vaga zaviješ desno. Tam je tudi kitesurf šola in boje v vodi in štriki na plaži označujejo kitezone, kjer lahko pumpaš, dvigneš in se podaš na vodo in nazaj na kopno. (http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=38.597686,-9.209373&spn=0.001312,0.002891&t=h&z=19 - vidiš tudi ogromno kajtov na plaži) Kar je na Costa da Capirica kul je, da vzameš kovanec za 2€ in udariš downwind (recimo s plaže Praia da Nova Vaga) do naslednje večje restavracije, greš tam ven, zviješ kajt in se vsedeš na vlakec, ki vozi tam ob plaži. Ob čudovitih razgledih se vrneš nazaj na točko, kjer si začel downwind ;) Druga varjanta je Lagoa de Albufeira... laguna, kjer je več windsurfačev... Lahko pa furaš tudi na oceanu... 200m sipine, če pa znaš furat pa lahko tudi zorcaš z oceana v laguno (in obratno). V laguni nisem fural, ker se mi zdi, da tam kar refulira zaradi sipin in gozdička, ki je napoti vetru.(http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=38.507349,-9.184045&spn=0.005256,0.011566&t=h&z=17) Sicer pa je v Algarve-u v okolici Faro-a in Albufeira-e tudi veliko možnosti za dober veter s primernimi "varnimi" plažami. (http://www.kitebeaches.com/region/state_lisboa.html).Tudi v Peniche je plaža Baleal, kjer naj bi bilo kajtanje varno in to plažo priporočajo. Velikost kajtov: od 9m do 14m. Jaz sem vse dni vozil 12m in je bilo popolnoma v redu na močnejši dan in seveda tudi na dan z bolj slabim veterom. Priporočam pa 10m ali 12m in s to velikostjo lahko na Portugalskih plažah v okolici Lizbone voziš praktično celo poletje (Guincho je razred zase!). Pa še:Lagoa de Albufeira: viewtopic.php?f=2&t=3448Praia da Nova Vaga: viewtopic.php?f=2&t=3447 Bom vento! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted December 10, 2008 Share Posted December 10, 2008 Pismo tole si mi pa tako dobr razložu da mislim da mam zdej vse razjasnjen. zdej sm ugotovil, da verjetno rabim auto pod vsakim pogojem. edino če.... no pustmo babe se pr mir:)) torej guincho furam val (windsurf) , tmle u uni laguni furam freestyle( windsurf) na vseh drugih omenjenih plazicah pa kajtam (kitesurf) hehehehe.in kokr na hitro vidim, je vse tole kar si povedal nekje v rangu 30km kajne? km ni veliko, je pa verjetno kar zanimivo se iz centra lizbone prebiti ven... res hvala za tole, si mi kar večer polepšal, ker dan mi je pa ze itak jugo v umagu ,:) aloha! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gusti Posted December 11, 2008 Share Posted December 11, 2008 viewtopic.php?f=1&t=2713&p=16064&hilit=portugalska#p16064 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted December 11, 2008 Author Share Posted December 11, 2008 Avto je kar obvezna oprema :)Midva sva rentala R Kangoo furgon (za dve osebi, zadaj popolnoma zaprt :) )... nobenih težav nisva imela v petih dneh renatnja (30€ na dan), je pa dobro vedeti, kje lahko pustiš avto unattended!!!Če poznaš ulice, ceste in križišča v Lizboni gre relativno hitro in neboleče. Zastoji nastanejo pred mostom Ponte de 25. abril, ki povezuje Lizbono (zahodni del) in Almado (čez reko Tejo). Največ ob urah, ko gredo vsi v/iz službe. Ali pa konec tedna (poleti), ko se vsi premikajo z/na plaže. Guincho je super tudi za kajt ampak je malo manj varno v primeru, da se ti na odprtem kaj naredi, ker te lahko odplakne proti mini klifom južno od Guincha. Vsaj meni tako zgleda vse skupaj... Veter pa... poleti, ko je jasno vreme imaš veliko možnosti za dober veter. Jaz sem imel 4/5 z možnostjo sessionov po 5+ ur skupaj (en dan je deževalo in ni bilo vetra - nortado). Že konec avgusta in v septembru pa je možno samo surfati s pedlarco. Vse do naslednjega poletja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted December 11, 2008 Share Posted December 11, 2008 ja sem ob vsem tem videl, da ce se spravim en dan na obalo, pa tut ce je samo 30km, z srfom sploh nebi slo s kajtom bi pa tut trajal ... ja verjetno je blo drugace ce si mel portugalsko registracijo, kot pa ce imas slovensko kar s tice kradlivcev, sem kar dosti slisal, da ni povsod varno... upam da kar se vetra tice v vsem tem casu ki ga nameravam tm prezivet, bo pa ze nekaj dni se nabralo :) kako pa je kaj s tokovi na oceanu? in pa temperatura primerna za dolgo obleko ali kratek rokav...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted December 12, 2008 Author Share Posted December 12, 2008 Tokovi so, ampak če kajtaš oz. windsurfaš niti ne čutiš. Če sediš na dili in čakaš na valove pa te kaj hitro odplakne. Priporočljiv neopren je 4/3! Odvisno kolk si zmrzljiv. Jaz sem julija fural v šortiju 2mm in mi je bilo čisto ok. Na začetku je malo streslo ampak sem se takoj ogrel in mi je bilo prijetno. Res pa je, da se velikokrat zgodi, da furam v šortsih, ko večina fura dolge obleke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted December 12, 2008 Share Posted December 12, 2008 4/3 verjetno za poletje? predvsem od februarja bi pa znala bit tut kaka polsuha5/3 v igri kajne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted December 12, 2008 Author Share Posted December 12, 2008 Čist odvisno kolk si zmrzljiv. Kot sem rekel. Julija sem vozil v šortiju (2mm). V 4/3 ne boš zgorel. Če pa te rado zebe boš tudi poleti v 5/4 preživel. Računaj, da je pozimi temperatura Atlantskega oceana približno 15 stopinj, včasih lahko tudi nekaj stopinj manj. http://www.surfing-waves.com/travel/portugal.htmTemperatura oceana ob Portugalski obali ne niha več kot 8-10 čez celo leto. Za moje pojme je na Portugalskem 4/3 primeren za celo leto namakanja. Poleti ti je malo bolj toplo v njem, pozimi pa malo več delaš na vodi pa je. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted December 12, 2008 Author Share Posted December 12, 2008 ja sem ob vsem tem videl, da ce se spravim en dan na obalo, pa tut ce je samo 30km, z srfom sploh nebi slo s kajtom bi pa tut trajal ... Ne vidim razlike. V vsakem primeru se moraš odpeljati vsaj 30km do plaže. S srfom ali brez... oddaljenost je enaka :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 a je mogoce ker rentakar ki izstopa od drugih, da je recimo bol poceni pa z zjebanimi auti? ker verjetno bo treba kr kak dan vec rentat kot sm pricakoval... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 Midva sva kar konkretno iskala ampak nisva našla nobenega, ki bi izstopal.Na koncu sva se odločila za 32€/dan, Kangoo furgon (2 osebi), dizel. http://www.ausocar-rentacar.pt/default.aspx (maps.google) Če ma kdo drug kakšno boljšo informacijo pa na tipkovnico z besedo. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 hvala to je kar ugodna cena, ce seveda se je taksna, je pa tut super ker je zlo blizu mojga stanovanja... zanima me se samo, a si jim naredu kako rezervacijo prek neta, al si kr prsu tja pa uzel auto? pa verjetno se kak manjsi kot je kangu se kj ceneje dobi kajne? thanks... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 Sva kar prišla tja in rekla za najmanjši in najcenejši avto. To bi bil Kia Picante, ampak je bil že vnaprej rezerviran čez 2 dni. Potem pa je predlagal za R Kangoo furgon, ampak ker je samo za 2 osebi, je to z rezervo ponudil. Midva sva pa zagrabila, ker resnici na ljubo je bolj primeren za surfača/kajtarja. Odpreš zadaj, namečeš umazano opremo noter pa até logo :)Cena pa ista :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 aha to si pa pol dobr zrihtu ja:) sm jih pokontaktiru, pa majo dajvu matiza za 32 na dan sam zdej pa ne vem a majo tm kej renta autov s prtlaznikim al ne... drugac je pa tut ideja, da bi kak zjeban auto kr nabavu dol ... bomo vidl, kako pa kaj, bo najcenejs ob vetru pridet do plaze....hvala za info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted January 23, 2009 Author Share Posted January 23, 2009 Gresta kajtat al surfat/windsurfat (z Adijem predvidevam)? Jaz imam eno kul varjanto za take zadeve, ko nimaš "trdega" prtljažnika za surfe. "Soft rack", pa navežeš na katerikoli avto (3 surfe brez problema). Edin hitrost ni glih za na avtocesto... ampak tam okol Lizbone so itak sami zastoji ;)Javi, če vaju zanima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted January 31, 2009 Share Posted January 31, 2009 kake pa mas, midva grema studirat, no js sm dons ze prsu v lizbono z vso opremo za srfat, pa kajtat... veter sicer ze piha, ampak samo dezuje in dezuje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted February 18, 2009 Author Share Posted February 18, 2009 Nekaj takega mam (mal starejši model :) ):http://www.surfinghardware.co.uk/Details.cfm?category=17&ProdID=520 Je za pedlarce in ne za windsurf. Kako bi zgledalo, če bi windsurf privezal gor pa ne vem. Po moje ne najboljš. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 tukaj je brezvetrje ze 2. teden zapored, nic noce pihnat madonca... windsurf kitesurf oprema, vse caka v kotu, zgleda da bom mogu hitro kako pedlarco nabavit .... kdo se bo sekiru za te pene,,, renta kar sm sel tja ko si ti rental mi dajo klijota s prtlazniki za 35eur , brez pa za 33 kia pikante... ampak kolega je pa s kombijem tuki, tako da bommo kej pokombiniralpa bo.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 oi surpher!sm se ravno neki spounu v navalu srece, ko sm zagledu da je za nasledn tedn nekaj vetra napovedanega... zanima me, ce si kej primerju na iste napovedi recimo kako je pihal na caparici, recimo praia da nova vaga, al pa dol lagoa de albufeira, a je veter skoz enak, al bol kot gres juzno manj piha? in pa a si mogoce kej furu tut gor na peniche, je tut neka laguna, pa bol flet...?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 Kite sm fural samo 5 dni poletnih tradewind-ov z morja. Načeloma okoli Caparice do Lagoe de Albufeira piha isto. Bolj severno pa ne vem. Žal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 oi! uceri sm sel mal posrfat na caparico, blo je okol 25-30 vozlov, kasneje in danes tudi vec... zdej pa me nekaj zanima. na tvojem videju ni videti nobenih valov... vceraj pa so na caparici prihajali kar konkretni valcki, in je za ucenje kajta kar messy teren... a je mogoce dol na praia da nova vaga manj valovito ob obali? v vodo sem zdej sel namrec tam ko kao zacne vlakec furat, zdej sicer ne fura, ne vem al bo zacel al sploh ne bo... tenx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surpher Posted March 24, 2009 Author Share Posted March 24, 2009 Poleti (video posnet julija 2008) na Portugalski obali ni veliko valov in je več vetra. No, večja verjetnost, da bo veter. Pozimi je veliko valov in manj vetra. No, večja verjetnost, da bojo valovi. Na oceanu je pa vedno čop... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkor Posted May 17, 2009 Share Posted May 17, 2009 ola! o nekem večdnevnem vetru še zaenkrat ne moremo govoriti, se ze zgodi po 4-5 dni da piha skupaj ampak termika sele prihaja baje... s kolegom sma ze mal pokajtala na lagoa de albufeira, dobr spot, potem na praia da mata, zdej baje od prvega junija naprej mormo obvezno na novo vago.. top kajt dan pa je bil na lagoa de obidos, top laguna, veter pa je bil od 17-25+ vozlov...za 12 in 11m ze kar malo prevec... ta teden je prisel tudi kar lep swell na caparici in juzno do nekje 2,5m, na guinchotu pa kar precej bolj na HARD. pri windsurfu pravimo ''mast high'' ne vem kako je kajtarski izraz za visino vala :)ko kaj primerjas:) uglavnem tale lizbona je za kajtat srfat, windsrfat kar zadetek v polno kar se tiče erazmus studija, za nek kajt dopust al pa windsurf, pa bi dvakrat premislil če bi izbral ta okoliš, vsaj zdaj ko se ni toliko vetra, poleti baje piha skoraj vsak dan neka termika okoli 16vozlov... dobr se mejte tut vi, mi mamo napoved se vse do srede... ate ja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts