Jump to content

windguru?

janez

Recommended Posts

saj nekaj stvari mi je jasno ampak ne čist.....

tiste ki se spoznajo malo bolj na to bi prosil za laično razlago teh tabel

GFS...

WRF9km

WRF27km

kaj je tisto ki daje zadnje in najbolj točne podatke za nas kajtarje

nekaj sem sicer bral na windguruju ampak nisem uspel potegnit nekega zaključka

ps: upam pa da bo čim več pihalo ne glede na tabele :wink:

saj nekaj stvari mi je jasno ampak ne čist.....

tiste ki se spoznajo malo bolj na to bi prosil za laično razlago teh tabel

GFS...

WRF9km

WRF27km

kaj je tisto ki daje zadnje in najbolj točne podatke za nas kajtarje

nekaj sem sicer bral na windguruju ampak nisem uspel potegnit nekega zaključka

ps: upam pa da bo čim več pihalo ne glede na tabele :wink:

Janezz, ni panike

GFS je model ki pokriava ves svet, WRF 9/27 sta izracuna na "drobno"

Pomembno je da vemo da so to preracunski modeli in ne dejansko stanje.

Pribliizno tako kot zenske, vedno soo tu nekje in nikoli ne vves pri cem si!

Modeli nam pomagajo v toliko da vemo da bo pihalo in priblizno jakost, modeli ne upostevajo lokalnih posebnosti in hitrih sprememb vremena /v manj kot je cikl preracuna/ Torej vemo da bo pihalo in vemo smer vetra! Modeli prav tako ne morejo upostevati inverzije, tako da so le pogojno uporabni v nasiih land spotih!

Mal pomagal upam ;-)

dr.

Te modele je treba redno spremljat in jih primejat med sabo ter še z nekaterimi drugimi, da lahko čez nekaj časa veš, kaj lahko od neke napovedi na posameznem modelu pričakuješ...

Ima vsak svoje finte...

Ma po ene pol leta in nekaj nategih, boš že vedel, na kaksno napoved se boš peljal dve do tri ure daleč kajtat...

LP Matej

Ma po ene pol leta in nekaj nategih, boš že vedel, na kaksno napoved se boš peljal dve do tri ure daleč kajtat...

LP Matej

spremljam jih že več let nategnu sem se že nekaj krat (na srečno ne dosti krat) ampak včasih je želja po kajtanju večja kot zdrava pamet in rinemo kljub napovedim......... :wink:

drgač pa kombinacije windguru, aladinov, windfinderja.... že kar dobro pokaže realno stanje

se moje izkusnje, ce komu kej pomaga...

GFS - kr uporabno (uglavnem za bolj neke generalne trende pogledat), predvsem zato, ker prvi pokaze tud za prihodnji vikend, kar jasno vsi hocmo videt.. :) - se pa za vec dni naprej seveda v praksi lahko zadeva se zlo spremijna... Drugac pa ponavad zmerej kaze prej mal manj (kr kakih 5-8kt) kt prevec... oz. pac, to je model, ki kaze povprecje na zelo sirokem obmocju, spoti pa so ponavad mocnejsi...

ALADIN/SI-DADA - najbolj natancen model za burjo v trzaskem zalivu, precej ok tud po celini za vecino vetrov, za jugo na obali zna bit preoptimisticen.. (da je burja ok, more kazat > 5ms oz. to so repki z dvema crticama - da pa je ok v gradu, more pihat cimbolj v->z ("vodoravno")! )

WRF modeli so bli uvedeni pred zmerno kratkim, se ne dolg casa nazaj so imel zraven celo opombo, da so se v eksperimentalni uporabi - so ponavad kr precej prevec optimisticni

MM5 27km - zlo natancen, se da kr zanest nanjga, edin za burjo v trzaskem zalivu raj aladina..

(ja, se obvezni disclaimer: nobenih vitalnih udov in organov ne dam v ogenj za tole!! ;)