janez Posted March 2, 2008 Share Posted March 2, 2008 saj nekaj stvari mi je jasno ampak ne čist..... tiste ki se spoznajo malo bolj na to bi prosil za laično razlago teh tabel GFS...WRF9kmWRF27km kaj je tisto ki daje zadnje in najbolj točne podatke za nas kajtarje nekaj sem sicer bral na windguruju ampak nisem uspel potegnit nekega zaključka ps: upam pa da bo čim več pihalo ne glede na tabele :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted March 2, 2008 Share Posted March 2, 2008 saj nekaj stvari mi je jasno ampak ne čist.....tiste ki se spoznajo malo bolj na to bi prosil za laično razlago teh tabelGFS...WRF9kmWRF27kmkaj je tisto ki daje zadnje in najbolj točne podatke za nas kajtarjenekaj sem sicer bral na windguruju ampak nisem uspel potegnit nekega zaključkaps: upam pa da bo čim več pihalo ne glede na tabele :wink: Janezz, ni panikeGFS je model ki pokriava ves svet, WRF 9/27 sta izracuna na "drobno" Pomembno je da vemo da so to preracunski modeli in ne dejansko stanje.Pribliizno tako kot zenske, vedno soo tu nekje in nikoli ne vves pri cem si! Modeli nam pomagajo v toliko da vemo da bo pihalo in priblizno jakost, modeli ne upostevajo lokalnih posebnosti in hitrih sprememb vremena /v manj kot je cikl preracuna/ Torej vemo da bo pihalo in vemo smer vetra! Modeli prav tako ne morejo upostevati inverzije, tako da so le pogojno uporabni v nasiih land spotih!Mal pomagal upam ;-)dr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Magico Posted March 2, 2008 Share Posted March 2, 2008 Te modele je treba redno spremljat in jih primejat med sabo ter še z nekaterimi drugimi, da lahko čez nekaj časa veš, kaj lahko od neke napovedi na posameznem modelu pričakuješ... Ima vsak svoje finte... Ma po ene pol leta in nekaj nategih, boš že vedel, na kaksno napoved se boš peljal dve do tri ure daleč kajtat... LP Matej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janez Posted March 3, 2008 Author Share Posted March 3, 2008 Ma po ene pol leta in nekaj nategih, boš že vedel, na kaksno napoved se boš peljal dve do tri ure daleč kajtat... LP Matej spremljam jih že več let nategnu sem se že nekaj krat (na srečno ne dosti krat) ampak včasih je želja po kajtanju večja kot zdrava pamet in rinemo kljub napovedim......... :wink: drgač pa kombinacije windguru, aladinov, windfinderja.... že kar dobro pokaže realno stanje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mach Posted March 5, 2008 Share Posted March 5, 2008 se moje izkusnje, ce komu kej pomaga... GFS - kr uporabno (uglavnem za bolj neke generalne trende pogledat), predvsem zato, ker prvi pokaze tud za prihodnji vikend, kar jasno vsi hocmo videt.. :) - se pa za vec dni naprej seveda v praksi lahko zadeva se zlo spremijna... Drugac pa ponavad zmerej kaze prej mal manj (kr kakih 5-8kt) kt prevec... oz. pac, to je model, ki kaze povprecje na zelo sirokem obmocju, spoti pa so ponavad mocnejsi... ALADIN/SI-DADA - najbolj natancen model za burjo v trzaskem zalivu, precej ok tud po celini za vecino vetrov, za jugo na obali zna bit preoptimisticen.. (da je burja ok, more kazat > 5ms oz. to so repki z dvema crticama - da pa je ok v gradu, more pihat cimbolj v->z ("vodoravno")! ) WRF modeli so bli uvedeni pred zmerno kratkim, se ne dolg casa nazaj so imel zraven celo opombo, da so se v eksperimentalni uporabi - so ponavad kr precej prevec optimisticni MM5 27km - zlo natancen, se da kr zanest nanjga, edin za burjo v trzaskem zalivu raj aladina.. (ja, se obvezni disclaimer: nobenih vitalnih udov in organov ne dam v ogenj za tole!! ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts