hudy Posted October 12, 2007 Share Posted October 12, 2007 Gre kdo jutri v Grado ali kam v bližino ? Bo sploh dovolj vetra (napoved je bol slaba) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veber Posted October 12, 2007 Share Posted October 12, 2007 če ne bo vetra bo pa sonce mivka in pivo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EOL Posted October 12, 2007 Share Posted October 12, 2007 kaj če pa sonca ne bo...................................a bo samo pivo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beli Posted October 12, 2007 Share Posted October 12, 2007 Srednji veter na odprtem morju: smer in hitrost (kt) Dopoldne ENE 10-20Popoldne ENE 15-25 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mach Posted October 12, 2007 Share Posted October 12, 2007 Srednji veter na odprtem morju: smer in hitrost (kt)... jaam.. ce bo tko ku v sredo, tud ce bi hotu na odprt, neb prsu cez ziv blat do ke... :) btw, k smo ravn pr tem, a kdo ve kej bolj "intelektualnga" povedat na tole temo, kako se napove takole radikalno oseko...? luna (polna/prazna), cikloni na jadranu... ?? drugac, ce mene prasate, ce bo kej pihal, bo sele po 16-17h.. (??) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadej Posted October 12, 2007 Share Posted October 12, 2007 tule imate en link: Italy north, kjer lepo kaže za mfc, fsl, grado ..kok in kdaj bo pihalo za kar nekaj dni vnaprej -tud 10, sam je to bolj tko valda. jz ga redno gledam zadnja leta in moram rečt da je zlo natančen+ ogled aladina dade za zadnje podatke preden greste in nimate kaj zgrešit skoraj. tko da za jutri.bolj tko kaže...pula kr ok! ..ostalo tko tko klik: http://freeweb.siol.net/mihs/WindFinder/ITNorth.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rava Posted October 12, 2007 Share Posted October 12, 2007 Srednji veter na odprtem morju: smer in hitrost (kt)... jaam.. ce bo tko ku v sredo, tud ce bi hotu na odprt, neb prsu cez ziv blat do ke... :) btw, k smo ravn pr tem, a kdo ve kej bolj "intelektualnga" povedat na tole temo, kako se napove takole radikalno oseko...? luna (polna/prazna), cikloni na jadranu... ?? drugac, ce mene prasate, ce bo kej pihal, bo sele po 16-17h.. (??) http://prognoza.hr/prognoze.php?id=jadran_h¶mhttp://prognoza.hr/karte.php?id=prizemne¶m=vjtl&it=06http://www.mobilegeographics.com:81/locations/6563.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mach Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 http://www.mobilegeographics.com:81/locations/6563.html cool tabelca/graf! zdej jo rabmo sam se umert.. :) a ves mogoce kaj je tle pisal v sredo popoldne k nm je vode zmankval... ? pa se druga skrajnost, kok kaze kadar ti poplav cune na boscotovmu otocku...? :) a bo kej pol dons popoldne? mi smo hotl it prot puli pa en se zmer pasos isce :), tko da bo verjetn treba probat sreco tle dol... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mach Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 a ves mogoce kaj je tle pisal v sredo popoldne k nm je vode zmankval... ? waw, kaj use clovk najde ce mal bol pogleda... :) evo, da si na tegale tapruga kr sam odgovorim.. odscrolas namrec mal nizi, pa loh poljuben datum not naklikas... :) je pa rezultat mal razocaranje.. tale oseka kt tle kaze ni bla nc kej posebnga (npr. 25.tm. bo se 15cm nizja prov tko popoldne...), verjetn je treba tle upostevat bolj samo cas oseke - kdaj mas pac sreco da je oseka ravn takrat ko ti ke prides.. :) majo pa verjetn vpliv se vremenski pojavi, ki jih tale kalkulator ne uposteva.. kdaj npr. za Piran meteorologi napovejo, da bo mocna plima, poplavlen Tartini... a kdo ve ce so kje na netu se kaki bolj meteoroloski podatki o nivoju morja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rava Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 tale clanek o poplavljenih obalah pravi takole:http://www.zrc-sazu.si/giam/zbornik/ags46-2-1-Kolega_str-143-169.pdf 3.1 Dejavniki, ki vplivajo na nastanek mocnejsih plim3.1.1 Veter in valovanjeDviganje in znizevanje gladine sta zelo odvisna od smeri in jakosti vetra. Ob slovenski obali vetrovi s severnega kvadranta nizajo vodno gladino, saj vodo s severnega Jadrana odrivajo proti jugu. Tak veter je burja,ki piha s severovzhoda. Vetrovi z juznega kvadranta pa visajo gladino vode. Tak zelo pogost veter je jugo, ki piha z jugovzhodne smeri, enakomerno, brez sunkov in obicajno kaze na poslablanje vremena. Ker piha z juznega Jadrana proti severu, nariva vodo proti Trzaskemu zalivu in lahko povzroca velike valove. »… Porast vodne gladine zaradi zmernega in dolgotrajnega juga lahko znasa okoli 25 cm, medtem ko se ob zelo mocnem jugu, zlasti jeseni ali v prvi polovici zime, gladina morja lahko dvigne tudi preko pol metra…« (Bernot 1983, 50).Tako dvignjena gladina morja ob plimi pogosto poplavlja nizje lezece dele obale.Valovi so tudi posledica vetra in imajo pri poplavah morja zelo pomembno vlogo. Valovi juga so lahko visoki tudi nekaj metrov in s tem dajo poplavi ze rusilno moc. Ob poplavah, ki jih spremljajo neurje z mocnim vetrom in visoki valovi, so pogosto poskodovani ali uniceni objekti neposredno ob obali.3.1.2 Zracni pritiskDrugi atmosferski dejavnik, ki vpliva na zvisevanje gladine morja, je zracni pritisk, ki je sicer povezan z vetrom, vendar ze spreminjanje zracnega pritiska samega po sebi povzroca spremembe v visini gladinemorja. Znizanje zracnega pritiska za 1 mb ustreza zvisanju gladine za 1 cm (Bernot 1993a) ali celo 1,5cm (Robi~ 2004). Proces deluje tudi v drugo smer.Ob slabem vremenu in jugu, za katerega je znacilen nizek zracni pritisk, lahko le-ta pade tudi za vec kot 20 mb na dan, kar povzroci dvig morske gladine za 20 cm. V casu, ko morje poplavlja, zracni pritisk pogosto doseze vrednosti okoli 992 mb (na primer oktobra 1982), kar je precej manj od dolgoletnega oktobrskega povprecja za Koper, ki znasa 117,7 mb (Bernot 1983).3.1.3 Vremenske fronteVremenske fronte so s plimovanjem povezane posredno prek zracnega pritiska in vetra.Tipicna vremenska slika za dneve, ko morje na slovenski obali poplavlja, je sledeca: nad vzhodno ali severno Evropo je obmocje obseznega anticiklona, nad Britanskim otocjem pa se zadrzuje ciklon, ki doloca vreme v zahodni Evropi. Anticiklon nad vzhodno Evropo zacne slabeti in se pomikati proti vzhodu, ciklon iznad Britanskega otocja pa se se poglablja in premika proti srednji Evropi. Juzno od Alp se v Genovskemzalivu oblikuje sekundarno jedro ciklona, ki se nato pomika proti vzhodu in zajame nase kraje. Pri tem na Jadranu pihajo mocni juzni vetrovi (Bernot 1983; 1993a; 1993b). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rava Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 pa se tuki neki o lunihttp://sl.wikipedia.org/wiki/Oseka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gigi Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 (edited) No evo ena primerjava... Grado ob 11h 5-7kts Z, aka jeben maestralčič :? reful 8kts... Ob 15h po 3h sprehodu s tamalim zmanjkalo potrplenja... Mogoče burja že mnogo prej crknila... upam da sta imela fanta k smo se srečal, popolne kaj sreče z vetrom. Srednji veter na odprtem morju: smer in hitrost (kt) Dopoldne ENE 10-20Popoldne ENE 15-25 Edited October 13, 2007 by Gigi;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keskopesko Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 Kaj pa jutri v nedeljo 14.? Jaz bi rekel Italija ne.... Morda Pula, Krk?Kaj pravite stari mački? A je morda bolje doma ostati? Aleš Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mach Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 tale clanek o poplavljenih obalah pravi takole: _________________pojma nimam zakwa se gre pr kajtanju, mene je en prpelu @rava ne bit skromna, ti si ceu leksikon! ;) drugac pa ja, tnx, zanimivo branje (za sobotno popoldne z nogami u lavorju.... :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mach Posted October 13, 2007 Share Posted October 13, 2007 Kaj pa jutri v nedeljo 14.? Jaz bi rekel Italija ne.... Morda Pula, Krk?Kaj pravite stari mački? A je morda bolje doma ostati? Aleš jah jest se ravn s tole http://www.kite-forum.com/forum/viewtopic.php?t=613 idejo ukvarjam..... sam zdej bl kaze da bomo razn mene jutr 100% srfaska posadka, tko da vprasanje, ce mi jih rata nasponat u klimno :), verjetn bomo bl kr u klasicnm punatu zaklucl... noja.. tud prov.. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beli Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 tole k jz prpomam je tko čist mal za občutek, daleč od ambicij odkrivanja skrivnosti natančnega napovedovanja vetra v gradu/mfc-ju ipd.... v soboto je bila bl ta varianta... če ne bo vetra bo pa sonce mivka in pivo ....z veeeeeeeeeeliko sonca, in malo manj mivke v vseh telesnih/obtelesnih idr odprtinah.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 Ma se zgodi, tud take dni je treba vzet za dobro,se clovek mal skulira, mal spozna samga sebe,pol obcutis naravo se z druge strani ;-)dr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veber Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 za nedelo pa ni še noben napisu kako je blo, :wink: :wink: oæitno fajn k še vsi zmatrani spijo al kva Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rogina Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 za nedelo pa ni še noben napisu kako je blo, :wink: :wink: oæitno fajn k še vsi zmatrani spijo al kva V Izoli je dopoldne eno uro lepo žgalo za 12-ko, potem pa bi rabil mojega Crossbowa 16m2, da bi se drajsal do 14. ure, ko je burja skoraj povsem spustila. A ga nisem imel sabo Na vodi tudi Pero, na obali pa Rok (ker se je v Egiptu razvadil :wink: in mu je manjkalo +20 stopinj ) in Rajko, ki je zamudil. Pa še pet surferjev. Moram še dodati, da mi ni jasno, zakaj ne razgrabite Crossbowov 16, ki ju prodajata Rok in Hudy. To je najbolj uporaben kajt za tistega, ki pretežno kajta po Jadranu in noče na obali v glavnem stokati, da je nekaj vozlov premalo. Je super stabilen, popoln depower in vleče ko zverina od 8 vozlov naprej. Ker je počasen, je odličen za začetnike, ki lahko z velikim kajtom pri manj vetra varno začnejo kariero. :wink: Na snegu pa ima dosti lažji relaunch od vseh s peto vrvico. Jaz mojega ne dam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gusti Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 V nedeljo zjutraj - 8.30 v Izoli ni bilo dovolj vetra za na vodo. Menjava spota v Ližnjan: do cca 11.00: 30+ kts, kasneje vetra za 10 do 13 kvadratov. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mach Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 krk/punat - vozljivo, sicr z zeleznimi zivci, veter nonstop 7 - 30kt.... :) (prot popoldnevu ga je pa zmankval no..) 4 ure parov zivce po vod prov tko zivcnim srfacom :)) (se mi zdi da so se oni se bl matral, posebi z malimi dilami...), nbenga druzga kajtarja.. pol pa naredu dve lukne u kajt (nc povezan z zivci od srfacov :) - sam z mojimi k se mi ni dal cakat kazga od kolegov pa sm selflendu med unim grmovjem pa vrtinci od tele burje... :(( ) pa je blo konc zabave... noja, se bo dal sflikat upam.. (drugac pa.. "speedholes"!! :) - interna sala za fene od simpsonov... ;) a je bil liznjan kej mejn refulast? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadej Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 V nedeljo zjutraj - 8.30 v Izoli ni bilo dovolj vetra za na vodo. Menjava spota v Ližnjan: do cca 11.00: 30+ kts, kasneje vetra za 10 do 13 kvadratov. nene jz sem bil na 9-ki :wink: ...hehe. še kako slikco fotostory lahko dam...če bo kdo gledu...barve že v živo ble kičaste..ala ližnjan-kot vedno tam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rogina Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 V nedeljo zjutraj - 8.30 v Izoli ni bilo dovolj vetra za na vodo. No jaz sem včeraj spal, kot se za nedeljo spodobi. V Izoli sem bil ob 10.uri in je že začelo pihati. Potem pa je bilo kmalu vse belo - zapenjeni valovi. Istočasno pa je na Barcolani žgalo do 40 vozlov. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts