Jump to content

Kajt nad glavo

rocco

Recommended Posts

zdravo,

vcjeraj zjutraj sva z janezom sla v grado. Zgodaj zjutraj sva bila edina tam, pihalo pa tudi ni se tako mocno kot kasneje. Nekaj casa sem se igral z 9-tko in je blo skoraj premalo vetra zanjo. Potem je pa kar fejst pihnilo in v enem trenutku, se mi je kajt zapeljal cez glavo. Naredil sem korak nazaj, da bi bil spet pod njim, pa sem ze v naslednjem trenutku poletel kaksen metrcek ali dva. Zanima me, kaj sem zajebal oz. kaj je treba narediti v takem primeru.

lp

zato ker si naredil korak ali dva nazaj te že ni dvignil - zloftal, si pač pokasiral reful. pravilo je, da kajta ne daješ nad glavo, sploh če nimaš izkušenj z vetrom ali kajtom. to je paš osnova.

druga pomembna zadeva je pa da downwind nimaš ovir, ker drugač spet nisi nič naredil.

extremen primer loftanja je bil, ko je modela zračni balon dvignil 60 m ko je čist na drobno skočil čez štrike na obali.. pa sej se film valja nekje tud na tem forumu.

lp x

Olala,

lohk ti povem par stvari iz lastnih izkušenj:

vsekakor ko je kajt zašel nad glavo je prišlo do staliranjem kajta (prosti pda zmaja), v tistem trenutko se vrvice komplet razbremenijo, možnosti maš več:

1. če uspeš it kak korak nazaj da hitro napneš vrvico ok, še boljše je če z premikanjem nazaj si izbereš tudi kako smer levo ali desno (odvisno kam rotira kajt), v obeh primerih pa ne zategovat bara kadar bo vrvice spet napelo ker potem "fly soo high"

2. če kajt hitro pada poskusi laufat "down wind" tako, da se vrvice nikoli ne napnejo in kaj pada dol brez da bi zategnu štrike, ko je kajt na tleh naj ti ga eden takoj prime,...

3. najenostavnejše povlečeš seftyy in ko jeb.. kajt, važno da rešiš glavo (kajt lohk popraviš ali kupiš nov, glavo pa bolj težko :twisted: ),...

Ciao

... zanima me, zakaj mi je sel nad glavo ...

zato, ker je prišel sunek. tkole nekak je: laminaren veter ( enakomeren) bo pihal v kajt nad glavo in ta bo stal ( če ne spreminjaš depowerja) na eni točki nepremično, če bo dosti vetra. če pa so sunki pa se ta točka, kjer je kajt optimalno v zraku spreminja. tko pomen da v nekem trenutku ko je več vetra, kajt gre bolj "za tebe" a v naslednjem trenutku je reful mimo in pomen da se točka pomakne in če se to zgodi na hitro..se kajt razbremeni-postane ohlapen.

@andrazz:

a je varno imet kajt v zenitu (nad glavo) al ne?: če je veter laminaren, pol ni panike..ker pa teh spotov pr nas okol ni, je bolje imet kajt malce niže v oknu na strani. ker se ti bo naredil le..če bo sunek te bo povlekel kajt na stran.

LP

Upssss,

in me mate ze spet tukaj, take me pogrejejo, ne prevec, al vi skrbite da moram pisat...............

@Janez nikoli ne zapusti zacetnika samega ;-) ti uzivat mladici majo pa probleme! ni lepo od tebe :? :wink:

@rocco

Cez glavo ali nad glavo, daj se odloci, tole sta dve zadevi!

Ok da si fasal kajt nad/cez glavo je kriv reful oziroma vecja hitrost vetra, dva koraka nazaj ni toliksna sprememba vpadnega kota zmaja da bi te zluftal! Kaj pomaga?

Aktivno letenje kajta, katerega je potrebno cutit! Preden je zacel kajt leteti proti zenitu /tebi nad/cez glavo// je pospesil in posledicno tudi malenkost potegnil, drzi? Pomaga da ko se kajt priblizuje zenitu ga obremenimo,mal zategnemo, ce se ustavi v redu, ce ne, plan B ali kako ga spraviti cim prej dol na okno da ne bo luftal, OK vlekel bo se vedno, a ce je to proti vodi je vse v redu! @rocco aktivno letenje in kajt dobit v feeling, to je to!

@andrazz

ne drzi, kar pravis, saj kajt ni ravna povrsina, ima profil ki vlece /ima vzgonski kolicnik// Tudi ko se peljes je kajt na oknu in VLECE, drzi? Jaz ga imam raje na robu okna, aktivno, vsaj vem kaj dela! Samo @matjaz-ovi "modroci" stojijo sami gor, no prav ne samo njegovi vsi Peter Linni! /drug topic//

@tarik

Staliranje kajta je drsenje kajta nazaj, to kar opisujes ti je Zepelin efekt! Tocke 1 2 3 lepo povedano, se vidi da si ze skoz to fazo :wink:

Stall pomeni aerodinamicno porusitev sil na kajtu sledi vrij/kovit/padanje, voznja zadenski, v bistvu samo sranje!

Zepelin je kajt kateri pada s tubo naprej nekontrolirano po moznosti do power cone zato da te spet lepo istreli, HUD trik, po nnacelu don't do this at home!

No pa smo, mal me je ze @tadej prehitel, thx!

se še jaz prdružim debati,

večinoma so prav povedali, je pa načeloma treba mal več laufat nazaj da preprečiš nose dive, kajt v takih razmerah mal voz.

BTW backstall lahko prav pride v nekaterih situacijah, rikverc relaunch al pa beach start (če so seveda pogoji pravi IN če je kajt pravi).

zdravo,

vcjeraj zjutraj sva z janezom sla v grado. Zgodaj zjutraj sva bila edina tam, pihalo pa tudi ni se tako mocno kot kasneje. Nekaj casa sem se igral z 9-tko in je blo skoraj premalo vetra zanjo. Potem je pa kar fejst pihnilo in v enem trenutku, se mi je kajt zapeljal cez glavo. Naredil sem korak nazaj, da bi bil spet pod njim, pa sem ze v naslednjem trenutku poletel kaksen metrcek ali dva. Zanima me, kaj sem zajebal oz. kaj je treba narediti v takem primeru.

lp

@Janez nikoli ne zapusti zacetnika samega ;-) ti uzivat mladici majo pa probleme! ni lepo od tebe :? :wink:

priznam; kriv!

je pa bolš da ga dvigne v gradu na prostornem otočku brez ovir kot pa kje na kakšnih skalah, količkih.....

hvala roccu ki mi je ta isti kajt pozneje posodil in sem z njim užival ko je bi veter precej močan

Upssss,

in me mate ze spet tukaj, take me pogrejejo, ne prevec, al vi skrbite da moram pisat...............

Je ze prav, da pri takih temah svoje mnenje napise nekdo, ki je dobro podkovan kar se tice aerodinamike.

Ob takih postih je tisti "Upssss" zgoraj povsem odveč, take komentarje potrebujemo od Vas.

V imenu vseh, ki ne posvečamo dovolj pozornosti pomenu aerodinamike v našem športu, se Vam zahvaljujem za take poste.

LP Matej

@Janez nikoli ne zapusti zacetnika samega ;-) ti uzivat mladici majo pa probleme! ni lepo od tebe

moram se zahvaliti Janezu, ki mi je sel 110% na roko in mi pomagal. Na vodo je sel sele, ko se je preprical, da se bom znasel sam. Omenjeni dogodek se je zgodil po tem, ko sem imel kajt ze kaksnih 20 min v zraku. Poleg tega, sva bila v Gradu sama in mislim, da je to zelo varen spot za ucenje, tako da je tudi iz tega vidika poskrbel zame.

Pravijo, da se clovek najvec nauci iz lastnih napak in sem pa tja se ti mora zgoditi kaj podobnega, da clovek dobi malo zdravega straho-spostovanja do tega sporta.:twisted:

@dr.lojz

v drugem postu sem se narobe izrazil, mislil sem kajt cez glavo...

Pa se nekaj off topic. Ukvarjal sem se ze z dostimi zadevami in nikjer se nisem srecal toliko ljudi, ki so ti pripravljeni pomagati in si vzamejo cas za zacetnika,pa ceprav te ne poznajo, kot pri tem sportu. Obicajno se tisti ki obvladajo(8)) ne zmenijo za ostale. Se posebej hvala iztnem in urosk, janeza sem pa ze omenil...

lp

čaki a ni tko, da če imaš kite nad glavo naj nebi nič vlekel?? Saj veter piha samo mimo (ne v kajt) ?

Kje pa je potem pravilno, da ga imaš? Na robu okna, samo tam pa ni toliko stabilen kajt?

Lp,andraz

ja, seveda, če je kajt nad glavo je to tako kot da bi bil avto parkiran v garaži, sploh se ne premika, kaj šele da bi povozil pešca.... je pa tud res, da če se igraš s ključi, pa motor zalaufa, pol mal pritiskaš po gasu, hkrati pa še prestavno ročico po nesreči prestavič lahko razbiješ garažna vrata in povoziš mačka, ki se greje na soncu pred taistimi vrati...

hočem rečt da nevedni res nimajo velik skrbi. grejo te enostavno mimo, tako kot veter mim kajta nad glavo

lp x

@rocco

cist ta pravga kranjskega Janeza si nabasal, vi2 sta team.

Nisem hotel bit hudd na Janeza, vcasih imam mal pinkpong

v glavi in jih sekam na pocez.

Grado Otok El Bosco je zihr eden the best spotov za ucit,

se posebej na Jugo ali Zahodno burjo. Ce je Burja malenkost NNO

pa zna kar refulirat, ker wind flow pokasira Pineto in ves drevje!

Glede prijatelske pomoci se tole, Imeli smo tudi slucaje ko je "frajer" pripeljal punco ucit kajtat, jo stisal v vodo, pol pa sel furat

in ga ni blo cel popoldan HALOOO :evil:

Al pa drug sistem, Frajer na vodo, ma premal vetra, uzge en downwind, Punca caka, pride on pes nazaj ves hud, spoka zadeve in odvlece vse skupaj domov, vmes je veter pojacal, nasi so bli na vodi, punca je pa izvisela! HALOO, ma tko se ne deala, drzi? Sta sam dva primera ki sta ostala v spomin /zaradi punc, po moje, a'ne @tamala//!

JA JA @rocco povej tocno kaj je, lahko mas svetniski sij nad glavo ali unga tipa cez glavo,sta dve razlicne zadeve! Mal heca, saam da se razumemo!

@rocco-off topic

U ja da srecas se Skofjolosko ekipo in Sport point diagnostic team,

bos videl kaksen red majo oni. Help2 rules :wink:

dr.lojz

čaki a ni tko, da če imaš kite nad glavo naj nebi nič vlekel?? Saj veter piha samo mimo (ne v kajt) ?

Kje pa je potem pravilno, da ga imaš? Na robu okna, samo tam pa ni toliko stabilen kajt?

Lp,andraz

ja, seveda, če je kajt nad glavo je to tako kot da bi bil avto parkiran v garaži, sploh se ne premika, kaj šele da bi povozil pešca.... je pa tud res, da če se igraš s ključi, pa motor zalaufa, pol mal pritiskaš po gasu, hkrati pa še prestavno ročico po nesreči prestavič lahko razbiješ garažna vrata in povoziš mačka, ki se greje na soncu pred taistimi vrati...

hočem rečt da nevedni res nimajo velik skrbi. grejo te enostavno mimo, tako kot veter mim kajta nad glavo

lp x

Jah to more bit strašno naključje da se vse to zgodi :lol: in če je pri kajtu isto, potem razumem, da maš večino cajta kajt lahko nad glavo pa nič ne vleče :roll:

No pa samo še nekaj....v videu THE COMPLETE KITEBOARDING GUIDE pokažejo in povejo, da v celotni cona (nad glavo ali pa na robu okna ) enako vleče, oz. da je ta cona varna in da greš lahko tako v vodo... iz tukaj sem jaz to pobral....

LP,andraz

Pravijo, da se clovek najvec nauci iz lastnih napak in sem pa tja se ti mora zgoditi kaj podobnega, da clovek dobi malo zdravega straho-spostovanja do tega sporta.Twisted Evil

Napake od drugih te ne stanejo nič, so verodostojno previrjene, kdaj tudi dokumentirane (na tak ali drugačen način) --- Gre sicer bolj počasi ma gre :lol:

Lasne napake,.. mislim da ni treba komentirat :twisted: :twisted: gre sicer bolj hitro "v kolikor še gre" :evil: :twisted:

Pa se nekaj off topic. Ukvarjal sem se ze z dostimi zadevami in nikjer se nisem srecal toliko ljudi, ki so ti pripravljeni pomagati in si vzamejo cas za zacetnika,pa ceprav te ne poznajo, kot pri tem sportu. Obicajno se tisti ki obvladajo(8)) ne zmenijo za ostale. Se posebej hvala iztnem in urosk, janeza sem pa ze omenil...

lp

Se mi zdi samoumevno, da bom nekomu, ki je kupil moje kite dal začetniške informacije in mu pomagal, da preide v fazo, ko je lahko sam na vodi. Na sreco je Rok kar talent in sem takoj opatil da ima mehko rokco za furat kite, te pa se vedno čakajo težki prehodi, pri katerih ti bomo priskočili na pomoč.

ps: če boš kite ves čas vozil v osmici (večji manjsi odvisno od jakosti vetra)ti bo kite težko ostal nad glavo. :wink: