seb Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 zdravo ker bi rad pokril čim večji windrange (od 10 pa do max 35 vozlov) kupujem dva nova kajta in sicer sem imel v mislih:Naish Boxer 07 - 9m, ter Cabrinha Crossbow 07 12m. Zdej me pa zanima ali sta tedva kajta skladna, oz kakšne so vaše izkušnje, bi bilo bolje imet večjo oz manjšo kvadraturo? Drugače šele prehajam na bow-e, tkoda nimam pojma. lp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SPEED Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 Jaz bi ti samo priporočal, da kupiš enaka modela kajta, samo različnih velikosti. Omenjenih kajtov pa ne poznam.... lp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gigi Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 Oj, odvisno od teže, 12m je vprašanje če bo uporabna pri 10kts... verjetno je res da je dobro imet vse kajte enake... ali pa vzemi kombinacijo za min veter "večji" kajt ki ima dosti grunta (beri boljši low end) in "manjši" z boljšim hi endom... LP! zdravo ker bi rad pokril čim večji windrange (od 10 pa do max 35 vozlov) kupujem dva nova kajta in sicer sem imel v mislih:Naish Boxer 07 - 9m, ter Cabrinha Crossbow 07 12m. Zdej me pa zanima ali sta tedva kajta skladna, oz kakšne so vaše izkušnje, bi bilo bolje imet večjo oz manjšo kvadraturo? Drugače šele prehajam na bow-e, tkoda nimam pojma. lp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rogina Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 zdravo ker bi rad pokril čim večji windrange (od 10 pa do max 35 vozlov) kupujem dva nova kajta in sicer sem imel v mislih:Naish Boxer 07 - 9m, ter Cabrinha Crossbow 07 12m. Zdej me pa zanima ali sta tedva kajta skladna, oz kakšne so vaše izkušnje, bi bilo bolje imet večjo oz manjšo kvadraturo? Drugače šele prehajam na bow-e, tkoda nimam pojma. lp Živjo, sam imam Cabrinha Crossbowe ali Xbowe 9, 12 in 16. Lahko rečem, da z 9ko vsekakor lahko voziš brez težav od 15 do 35 vozlov, z 12ko pa od kakšnih 12-13 do 25-30 vozlov. 16ka pa z večjo desko omogoča drajsanje že od 8-9 vozlov naprej (pri mojih 70 kg in npr. z wave desko Rocket Fish), preverjeno pa sem z istim kajtom vozil tudi še pri 28 vozlih. Vendar to ni več ta pravo, saj prevelik kajt ne omogoča pravega zarobljenja in odriva ter s tem solidnega skoka. Večkrat bi lahko pri enakih razmerah (zlasti pri vetru med 15 in 20 vozli) vozil kateregakoli izmed 3 bowov, s tem, da je v takem primeru običajno optimalen srednji kajt, to je 12ka. To še zlasti velja za spremenljive razmere, ko veter v intervalih spreminja jakost od slabih 15 do več kot 25 vozlov. Glede na vetrovne razmere na Jadranu in zimske na snegu po Sloveniji je daleč najbolj uporabna 16ka in najmanj 9ka, 12ka pa najbolj univerzalna. Glede na zadnje izkušnje z Rodosa lahko še povem, da so skoki višji in daljši z 12ko pri 20 vozlih kot z 9ko pri 25 vozlih. Tudi jaz priporočam, da nabaviš oba kajta iste znamke, tako da sta bara zamenljiva. Pri mojih kajtih je sicer v redu, če uporabim večji bar od 12ke ali 16ke za 9ko, ni pa dobra obratna situacija, da uporabim manjši bar za 9ko na 16ki. Še nekaj: popolni depower pri bowih omogoča pri manjšem vetru (npr. do 15 vozlov) štart, ki je proti vsem dosedanjim pravilom kajtanja: ne z roba vetrnega okna, ampak direkt v power coni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyber_1G Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 Glede na vetrovne razmere na Jadranu in zimske na snegu po Sloveniji je daleč najbolj uporabna 16ka in najmanj 9ka, 12ka pa najbolj univerzalna. No se podpisem pod tole... Zanimivo pa je, da sem 12tko v trenutku prodal, 16tka pa se kar isce lastnika. Ce bi jaz kupoval kajt za nase pogoje, bi sigurno kupil 16tko... Zgleda da vecina "zunaj" kajta lpR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hudy Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 Glede na vetrovne razmere na Jadranu in zimske na snegu po Sloveniji je daleč najbolj uporabna 16ka in najmanj 9ka, 12ka pa najbolj univerzalna. No se podpisem pod tole... Zanimivo pa je, da sem 12tko v trenutku prodal, 16tka pa se kar isce lastnika. Ce bi jaz kupoval kajt za nase pogoje, bi sigurno kupil 16tko... Zgleda da vecina "zunaj" kajta lpR Tle se pa ne morm strinjat s tabo :). Mam xbowa 16m pa mam 95kg in je zame to res optimalen kite. Poglej kaj je rogina napisu da je 12ka "uporabna" že pri nekje 12vozlih (70kg večina nekje v tem rangu). Nas težkokategornikov je bol mal :). Vsaj na začetku si večina začetnikov privošči en kite in za te je 12ka optimalna. Kajtat se začne vredu itak pri 15vozlih za kar pa je 12ka več kot primerna (glede na povprečne kilograme). 16ka pa zelo hitro postane prevlka :) Še ena stvar, Xbow 16, ker je tako malo iskana velikost kita je vredn majn kot pa 12ka (moje mnenje - sej veš ponudba povpraševanje). Pa ne bom napisu kok sem dal za identičen kite NOV (sem že enkrat) in da so bile 12ke takrat 2x dražje. Tak, da sem mel v tem primeru srečo, da sem debel :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb Posted August 13, 2007 Author Share Posted August 13, 2007 je pa tud varjanta da ostanem na Cab. CO2 14 m2, pa da si pol eno 9ko Xbowa uzamem. Mislim da bi za domače pogoje oz. Istro bila C02 14ka kar primerna (imam namreč cca 73 kg) uglavnem stvar pride cenejša, samo ko je zastarela tehnologija, namreč model je 2005. al je ta kombinacija sploh primerna? al bi blo bolj da bi mel 2 bowa? ps: kakšna je situacija ponavadi Septembra v Umagu, ter Dajli? Verjetno bom hodu dol mal trenirat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gigi Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 Za 2 kite quiver vzemi 9tko in 14tko, če nočeš 3 kupovat... Kaj je že ratalo s tisto reklamo pri bowih, 1 kajt za vse pogoje...? Sweet spot kajtov... Enostavno ni več fun 16tko furat v 25kts a ne? Jaz uporabljam za vsak kajt svoj bar. 1. natriman je točno za kajt 2. različne dolžine lahko vplivajo na kajt različno 3. kokrkol vzameš je manj jebe Jaz ne vidim glih nobene slabe strani nakupa 2 različnih kajtov. Jaz bi pač gledal kaj lahko s kajta "ven potegnem". Velikokrat se dogaja da designerji ne strimajo iste kajte različnih velikosti ampak enostavno kar večajo/manjšajo kar ni OK in ima lahko to različne efekte. O takem štartu govori rogina, gre pa že v parih vozlih na skoraj vseh SLE kajtih, vendar je potrebna previdnost in malo vaje http://www.kite-stuff.org/images/kites/Gravity/11m/G11_reverse_relaunch.jpg Pa pri bowih pazi pri self lendanju, ker le ta lahko hitro vzleti nazaj če nisi dovolj hiter. Uporabi pomagača... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gusti Posted August 13, 2007 Share Posted August 13, 2007 rogina, gigi, na kratko: ruski start .......ruleta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadej Posted August 14, 2007 Share Posted August 14, 2007 Ruben Lenten style, sam da on to dela pri 30-40 vozlih. kako?? pa mi ni jasno. da maš pa dva različna kajta, pa tud jz ne vidim minusa, tko al tko se navadiš vsakega in potegneš iz njega čimveč. jaz mam 12ko, pa razmišlam še o osmici. oba hibrida. LP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gigi Posted August 14, 2007 Share Posted August 14, 2007 hja, se strinjam pri starih C kajtih, pri SLE kajtih, ko se navadiš kdaj bar stran porint pa kak dilo uporabt ni več tako hudo, je bolj kontrolirano... seveda pa ni to za začetnike, k bojo ziher bar k sebi rinili... rogina, gigi, na kratko: ruski start .......ruleta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mach Posted August 17, 2007 Share Posted August 17, 2007 rogina, gigi, na kratko: ruski start .......ruleta ;) jest moram rect da mi je (z bowom) edini zadrzek, zakaj ga (vecinoma) ne startam s powerzone samo to, da se potem zmerej najde kak pametnjakovic :), k mi pride razlagat, kok je to nevarn... ;) so spoti z mal placa, kjer je to pac edina moznost in bow/sle to res kr varno omogoca... je pa res, da ce bi se ti slucajno bar med startom nekako (kaj pa jest vem kako?! nesreca nkol ne pociva...) zataknil in se ga nebi dal depowerirat.... ja pol bi znala bit stala.. :) zato jes pred vsakim "ruskim" startom dobr pomislm, kje mam sejftije za potegnt, pa verjetn bi se nekak ze resu, mogoce bi kaka fajn rodeo akrobacija za obcinstvo ratala.... :)) kar pa tud ni nc narobe... ;) kids don't do this at home... :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts