Jump to content

Preluka 14.7.2007

rogina

Recommended Posts

Kvarner ==> plavanje

no ne cisto, pogojno pa!

Za preluko rabte coln/skuter, nazaj ne bo noben plaval!

Da ne bo treba zgodaj vstajat predlagam maestral varjanto

ali oboje ce bo sekaj moci in kajti celi!

Ravni se najbojsa opcija,

pogojno Rabac tudi samo preko trupel!

Opcija tud Opatija za start iz kaksnega pomola v marini??

Uzivajte, v sili hudic se muhe zre ;-)

Jaz bi rajs na Lago ;-) bo drug teden ziher.......

dr.lojzhttp://www.hisurf.com/graphics/hulagirl.gifmahalo

Kvarner ==> plavanje

no ne cisto, pogojno pa!

Ni blo nč plavanja, pa čeprav brez čolna. Štartal sm s CS12 s pomola v Voloskem, po 2 dobrih urah ob 8.00 pa pristal še pravi čas na 50 m nižjem pomolu - valobranu, s tem, da sm kajt namerno sesul v vodo in ga potegnil po vodi do sebe. Vse pod kontrolo. Ob 8.10 pa je tramontana popolnoma spustila. Vetra med 12 in 18 vozli, zelo refulasto in tudi obračalo precej. Na strani proti Reki veter le tik nad vodo, tako da ni blo lifta za skoke, na strani pred Voloskim pa dober lift, včasih tudi zelo dober. Na tej strani očitno veter strmo pade dol po hribu in se najbrž celo ponekod odbije od vode, tako da te dobro dvigne.

Morje pa zaradi številnih surferjev s precej zmešanim valom.

Še neki: štart s pomola pomeni, da ni možno skoraj nič korigirati kota pri štartu. Zato priporočam, da imate za ta spot kajte s popolnim depowerjem.

Skratka, vse skupaj še kr užitno kajtanje. :), le vstat sm moral že ob 3.30 zjutraj :shock:

Spet solo varianta med cca. 80 do 100 surferji. :wink:

rogina,

klanjam se! 8) "oskrunil" si windsurferski sveti spot! že drugič kokr sem jaz zastopil :D :wink:

Kvarner ==> plavanje

no ne cisto, pogojno pa!

Ni blo nč plavanja, pa čeprav brez čolna. Štartal sm s CS12 s pomola v Voloskem, po 2 dobrih urah ob 8.00 pa pristal še pravi čas na 50 m nižjem pomolu - valobranu, s tem, da sm kajt namerno sesul v vodo in ga potegnil po vodi do sebe. Vse pod kontrolo. Ob 8.10 pa je tramontana popolnoma spustila. Vetra med 12 in 18 vozli, zelo refulasto in tudi obračalo precej. Na strani proti Reki veter le tik nad vodo, tako da ni blo lifta za skoke, na strani pred Voloskim pa dober lift, včasih tudi zelo dober. Na tej strani očitno veter strmo pade dol po hribu in se najbrž celo ponekod odbije od vode, tako da te dobro dvigne.

Morje pa zaradi številnih surferjev s precej zmešanim valom.

Še neki: štart s pomola pomeni, da ni možno skoraj nič korigirati kota pri štartu. Zato priporočam, da imate za ta spot kajte s popolnim depowerjem.

Skratka, vse skupaj še kr užitno kajtanje. :), le vstat sm moral že ob 3.30 zjutraj :shock:

Spet solo varianta med cca. 80 do 100 surferji. :wink:

Buuuuuuuuuuuuuu

1:0 za @rogino

Respect ;-)

Tenutno edini glede na staz /kajt + surf//,

ki si to lahko privosci in da ima zadeve +- pod kontrolo.

V vednost vsem ostalim ki bi pogojno tudi, v @rogino

nisem podvomil, da bo zeljo speljal, za naslednike pa

velja postavljen standard ==> brez plavanja in colna!

Kdor bo pposkusil in popusil ni naredil nic!

BRAVO

• 11 months later...

:)

Dokler se fura in se spoštuje pravila srečanja je vse ok. Če pa kajt pade v vodo med surfači pol pa zna bit pizdarija sploh če so štriki v vodi in na tistem mestu fura približno 60 surfačev... ayme... :)

Surfači se grozno bojijo štrikov, sam toliko btw. Nimajo izkušenj s kajtom in jih je treba razumet in jih ne strašit z njimi. Primerna distanca in respekt, pa se bojo sigurno tudi oni drugače nazaj obnašali. Govorim iz osebnih izkušenj, zdaj ko vem kako se s štriki hendla :)

Pišem pa kot windsurfer, ki redno obiskuje Preluko :)

:)

Dokler se fura in se spoštuje pravila srečanja je vse ok. Èe pa kajt pade v vodo med surfači pol pa zna bit pizdarija sploh če so štriki v vodi in na tistem mestu fura približno 60 surfačev... ayme... :)

Surfači se grozno bojijo štrikov, sam toliko btw. Nimajo izkušenj s kajtom in jih je treba razumet in jih ne strašit z njimi. Primerna distanca in respekt, pa se bojo sigurno tudi oni drugače nazaj obnašali. Govorim iz osebnih izkušenj, zdaj ko vem kako se s štriki hendla :)

Pišem pa kot windsurfer, ki redno obiskuje Preluko :)

Enkrat sem že mal poskušal predlagati priporočila kajtarjem glede obnašanja na skupnih, mešanih spotih s surferji.

http://www.kite-forum.com/forum/viewtopic.php?p=17114&highlight=#17114

A je bil odziv prej negativen. :shock: Jaz vseeno menim, da so ta priporočila obnašanja kajtarjev koristna in preprečujejo konfliktne situacije (pri tem ne mislim na strogo pravno formalno vprašanje, kdo ima na vodi po pravilih srečevanja prednost), da sploh ne pride do tesnih srečevanj.

Za Preluko, kjer je surfarjev ogromno, kakšen kajtar pa izjema, vse navedeno še toliko bolj velja, še zlasti pa primerna razdalja do surfarjev. To je hkrati tudi glavna preventiva pred neljubimi srečanji. Sam v Preluki zato raje kajtam nižje od večine surfarjev, v višini Voloskega, tako da je srečevanj manj in prostora več. Tudi štart in pristanek sem imel v Voloskem, ne pa v kampu med množico surfarjev. Ker imajo kajti večji windrange od surfarskih jader, tudi ni težave s tem, da kajtam nižje, bolj proti Opatiji, kjer je veter morda malo šibkejši, surfarji pa so tam bolj slalomaši z večjimi jadri, medtem ko so zgoraj freestilelerji. Zato je tako kajtanje v glavnem pod kontrolo, tudi skoki, kjer je pač treba še posebej paziti, da je v zavetrini dovolj prostora. Problem pa se lahko zgodi, če pride do okvare opreme ali hitrega prenehanja vetra, kar so sicer izjeme. Vendar je v takem primeru to v glavnem moj problem, kako se bom vrnil na obalo in ne konfliktna situacija s surferji.

Sicer pa Surpher, če si za kakšno skupno kajtanje v Preluki, mi javi na PM. Jaz bom v nasl. dnevih sigurno tudi kdaj v Preluki. :wink:

Jaz v Preluki windsurfam in popizzzzdeeeeevaaaaaaam zaradi samih SURFAČEV, ki tudi ne upoštevajo pravil srečevanja, izsiljujejo prednost, vozijo preblizu drugih srfačev, in se "zaletavajo" v obratih ravno na mestu, kjer se 3je surfači pobirajo iz vode. Namesto, da bi prej naredil obrat, mora mimo vseh padlih in šele potem naredi obrat blizu obale. Koji kurac!? Skoraj ne mine session v Preluki, ko pridem iz vode ne da bi želel koga zadaviti. Od srfačev seveda. Izjema je prejšnja sreda, ko sem večinoma vozil downwind na nivoju Voloskega, kjer sem imel dovolj prostora. Ampak seveda so se našli še slalomisti, ki so pa spet razred zase.

Tisti poljak, čeh al slovak (whatever), ki živi v Rijeki je tudi kajtal med surfači in mene osebno ni motil. Tam sem videl 3 različne kajtarje. Enega je odplaknilo proti otokom ampak je imel čolnarja za seboj, da ga je pobral.

Kar se tiče reda in spoštovanja pravil na vodi, sem že opazil tvoj thread in te podpiram. Podpiram strpnost in spoštovanje do drugih na vodi (surfači, kajtarji, wejkarji...). Za večino surfačev verjamem, da ne bi bilo problemov furanja na istem spotu. Problem so seveda "naduvani" kite osebki, ki se upwind od surfačev mečejo v zrak in pristanejo downwind, na mestu, kjer windsurfač opravlja svoje trike, obrate, karkoli... Naduvane osebke, ki skačejo v zrak 1m od obale. Naduvane osebke, ki se vozijo 1-2m mimo drugega udeleženca na vodi ipd. Saj vem, zgleda super, res. Verjamem, da imajo vse pod kontrolo. Vem, pa da je "ful dobr filing t'star" in da vem, da je izziv furat čim bližje oviram, skakat čez čolne oz. mimoplavajoče barke... AMPAK! To ni fino za druge udeležence, ki so v bližini. Sploh pa windsurfačem, ki ne poznajo kite športa in opreme, vedo pa, da je lahko smrtno nevarno. Ne poznajo in ne vidijo štrikov, vidijo pa plahto veliko 12 kvadratnih metrov (več kot je največje windsurf jadro), ki se mu neustavljivo približuje in ni prepričan, če bo lahko prišel mimo ne da bi bil porezan zaradi štrikov... Pa to niso edini razlogi.

Kar je potrebno iz obeh strani je samo spoštljivost. Pa bomo na vseh spotih lahko skupaj furali in se zabavali.

Dajmo prostor in ne strašimo s štriki. Ne nastavljamo se (ne surfači, ne kajtarji) drug drugemu in svet bo lep.

Ampak pustimo to, ker kot kaže se ne bo veliko premaknilo, če samo pisarimo po forumih. Raje pojdimo na spote in se spoštljiveje obnašajmo.

Osebno imam še veliko težav v manjšem vetru (ko Preluka skoraj naenkrat spusti) tko da... kjerkoli drugje lahko skupaj kajtamo. Preluka pa verjamem, da mi bo primarno ostala windsurf spot :roll: (ok, dokler ne prodam vse windsurf opreme :twisted: )

Surfači so čisti kralji :P

Sploh ko dvignejo jadro in ne pogledajo nazaj.

Oziroma ne vejo če letijo kaki štriki mimo.

Tko, da bo treba mal okol sebe pogledat preden se dvigne.

Js ne bi surfarjev čist nč obkladu. Kot kajtar poskušam to početi na vodi tako, da drugih namerno niti ne ogrožam niti ne vznemirjam. Zato je distanca v vseh ozirih potrebna. Pa ne le 5m, kolkr meri najdaljši jambor, ampak nekajkrat več. Ob primerni distanci nam surfarji pač ne morjo škodvat. :idea: Èe pa mi je kajt nehote padu v vodo, pa mi doslej še nben surfar ni čez pelu. :)

Na drugi strani pa, ker običajno soliram, zelo pogosto zaprosm prov surfarje za pomoč pri dvigu (npr. včeri v Preluki, dons pr Ribiču). Še nikol mi niso odrekl :!:

Tko da mislm da mormo za naše štrike najprej vedno sami pazit, le če pride do nepredvidene situacije, pa lohk upamo še na tujo uvidevnost. :o :?

Sem fural včeraj, windsurf v Preluki, in videl, da nisi nobenega oviral. Pohvaljen! :)

Se mi zdi, da dokler je kajt v zraku ni nobenega problema. Če pa bi raztegnil štrike po vodi 25m downwind, kjer je ponavadi vsaj enih 10 surfačev v glisiranju (včeraj manj, ker so vsi na dopustu v kakšnem bolj eksotičnem kraju), potem maš pa dve varijanti. Eni te bojo kleli in noben ne bo namerno vozil čez štrike, drugi ti bojo pa po vsej verjetnosti pomagali.

Te je refuliranje zelo motilo?

Sem fural včeraj, windsurf v Preluki, in videl, da nisi nobenega oviral. Pohvaljen! :)

Se mi zdi, da dokler je kajt v zraku ni nobenega problema. Èe pa bi raztegnil štrike po vodi 25m downwind, kjer je ponavadi vsaj enih 10 surfačev v glisiranju (včeraj manj, ker so vsi na dopustu v kakšnem bolj eksotičnem kraju), potem maš pa dve varijanti. Eni te bojo kleli in noben ne bo namerno vozil čez štrike, drugi ti bojo pa po vsej verjetnosti pomagali.

Te je refuliranje zelo motilo?

Tokrat se mi je zdela tramontana le napol užitna. Sunki me niso tako zelo motili kot pa dejstvo, da višje nad vodo ni bilo več pravega vetra in se ni dalo skakat. Ko sem pri poskusih skokov že imel kajt v 12, ni blo nobenga pravga lifta. Tako je bilo vedno na strani proti Reki, pri Voloskem pa je včasih malo dvignilo ali pa tudi ne. Èeprav je bila po moje tokrat zelo solidna tramontana z refuli sigurno preko 20 vozlov, pa bi moral ob normalnem vetru leteti precej višje. Očitno hladna zračna masa, ki ima večjo specifično gostoto kot toplejši zrak nad morjem, najbolj pospeši tik ob vodi?!

Surpher, a mogoče poznaš situacijo kakšen km nižje, v višini Opatije ali nižje :?: Po moje bi tam moral biti veter šibkejši, a bolj konstanten. :idea: Ampak nižje v višini Opatije je po moji logiki zrak še bolj "urejen", torej hladen zrak še nižje ob vodi. Bom to enkrat preizkusil :!:

Tokrat se mi je zdela tramontana le napol užitna. Sunki me niso tako zelo motili kot pa dejstvo, da višje nad vodo ni bilo več pravega vetra in se ni dalo skakat. Ko sem pri poskusih skokov že imel kajt v 12, ni blo nobenga pravga lifta. Tako je bilo vedno na strani proti Reki, pri Voloskem pa je včasih malo dvignilo ali pa tudi ne. Èeprav je bila po moje tokrat zelo solidna tramontana z refuli sigurno preko 20 vozlov, pa bi moral ob normalnem vetru leteti precej višje. Očitno hladna zračna masa, ki ima večjo specifično gostoto kot toplejši zrak nad morjem, najbolj pospeši tik ob vodi?!

preizkusil :!:

poznam rešitev: pač preluka je zloooo specifičen spot, sploh za kajterje, zato jih tudi tam ni, razen par. en od teh je že nizka višina vetra..in posledično kajt ne dela na polno skozi vetrovno okno in za skoke slabo. še ena rešitev, ki se nanaša na prejšnji stavek: delaj kiteloope čimniže pri vodi, sigurno bo trgalo :wink: tisti zgoraj v zenitu pa bodo za učenje in pridobivanje filinga :) na začetku.