Jump to content

Kite - nakup za začetek

pelko

Recommended Posts

Živjo!

Jst se že kar takoj opravičujem, če sem odpru še eno temo glede nakpua kajta za začetnike, ma kljub temu da sm pregledal že skoraj vse te teme, bi pred nakupom rad še kakšno konkretno mnenje. :wink:

Uglavnem, kite...

-za na vodo (mogoče ga bom kdaj poskusu na snegu)

-sem začetnik kar se tiče padala, vendar obvladam smučanje in bordanje po vodi

-sem iz okolice NG in bi največ kitow v sosednji italiji (Grado-vi že veste kakšni vetrovi so tam) in na jezeru Vogršček (malo piha, včasih pa močna burja s sunki), tako da bi rad en kajt, ki me ne bo dvignil 50m, da ga bom lepo obvladoval, manjši skoki itd....

-ja če je teža tudi pomembna, imam 70kg

-pa koliko EUR mislite da bi moral odšteti za vse (komplet)-druge roke

-Kakšna naj bo velikost boarda in predvsem me zanima kako velik kite kupiti ter katere vrste (napihliv,ali...)??

-aja, in se mislim sam učit(beri:mučit), brez tečajev...mogoče le da mi kdo kaj pokaže...

Že vnaprej hvaaaalaa za odgovore in vsa mnenja!

LP

:lol:

Pelko

kite definitivno za napihnt... ce bos na morju kajtu pa zacetnik pol nimas kej za razmislat. pomoje za zacetek ksna 14ka al pa 12ka...

dila pa tok velka da se bos lohk vozu tut pr manjsih hitrostih... sirina tm okol 40cm pa dolga nad 125 zihr...

z denarci pa zlo razlicno... da se dobit dobr komplet rabljen za tut ksne 450€ pomoje... al pa se manj (ebay). ampak ne pa prevec sparat ker ce ti bo slo kej narobe ko bodo ostali ze na vodi ti bo zeeelo zal :P

moje mnenje... ce se motm me dejte prosm popravt.. se bom vsaj kej se naucu :oops:

Ja...sej nekako tako stvar sm razmišljal...ma sm malo zmeden, ker eden pravi da je za na vodo boljša tuba, drugi reče da lažje dvigneš s foilom z zaprtimi celicami...ma verjetno bom kar tubo.

Velikost pa veretno kot praviš, vsekakor nad 12m, več kot 16 pa se mi tudi zdi že prehudo za burjo :lol:

Vsekakor pa nekaj poceni za začetek, sej ne da bom kupu najslabše, bom raje kaseneje zamenjal kaj boljšega....

In kaj je pa razlika med C in bow-sle in depower, ipd....če lahko kdo z dvema besedama po kmečko pove...in kaj bi blo zame boljše?

Hvala še enrkat!

:wink:

In kaj je pa razlika med C in bow-sle in depower, ipd....če lahko kdo z dvema besedama po kmečko pove...in kaj bi blo zame boljše?

hehe, temule bi se loh rekl "pogresno pitanje" ;) oz. kt je u starih cajtih na bbsih velala ena ql beseda za takele zadeve: "holy wars" :)

uglavnem, tle so mnenja zlo deljena, sm pa ravn zadnjic - da se mal podzgem sceno ;) - naletu na tale zanimiv poll:

http://www.kiteforum.com/phpbb/viewtopic.php?t=2335834

mogoce si preber tud mal spremlajoce poste, so zanimivi pa kr skulirani, predvsem pa nekak prevladuje mnenje, da grejo pri vseh konceptih modernih kajtov zadeve prakticno v isto smer, razlik je zmerej manj..

ce prasas mene osebno bi si pa kt zacetnik za burjo na jezeru umislu bow/sle.. (pa ubistvu sm to tud zares si.. ;) bl safe, boljse poziranje sunkov, wind range itd..

lp!

• 2 weeks later...

Ja, no jst nism dosti več razmišljal...sm kar kupu C kajt (jih je pač več v ponudbi rabljenih), se bom pa malo bolj potrudu na začetku in bo potem bolj waw.... :lol:

Desko sm tudi kupu, sedaj manjka še trapez...

Sem šel tudi že enkrat probat na travnik tako samo z kitom, samo... zdej bi rabu kakšen nasvet kako ga vodit.

Mi je sicer uspelo ga dvignit če je bila tuba navrhu, če se mi je pa obrnil da je bila tuba na tleh ga nikakor nisem znal dvignit. Res pa tudi da je bilo zelo malo vetra. Kakšen nasvet prosim? :wink:

Pa tudi ko sem ga dvignil mi je takoj padel dol in se je vedno obrnil (tuba odspodaj) in strmoglavil dol ku letalo! :)

Pa še moogče dobrodošla kakšna razlaga o vetrovnem oknu... Če prav razumem je rob okna nekje 70-80° levo ali desno kot piha veter? in tam je kajt bolj miren...

haval in lp :lol:

Ja, no jst nism dosti več razmišljal...sm kar kupu C kajt (jih je pač več v ponudbi rabljenih), se bom pa malo bolj potrudu na začetku in bo potem bolj waw.... :lol:

Desko sm tudi kupu, sedaj manjka še trapez...

Sem šel tudi že enkrat probat na travnik tako samo z kitom, samo... zdej bi rabu kakšen nasvet kako ga vodit.

Mi je sicer uspelo ga dvignit če je bila tuba navrhu, če se mi je pa obrnil da je bila tuba na tleh ga nikakor nisem znal dvignit. Res pa tudi da je bilo zelo malo vetra. Kakšen nasvet prosim? :wink:

Pa tudi ko sem ga dvignil mi je takoj padel dol in se je vedno obrnil (tuba odspodaj) in strmoglavil dol ku letalo! :)

Pa še moogče dobrodošla kakšna razlaga o vetrovnem oknu... Èe prav razumem je rob okna nekje 70-80° levo ali desno kot piha veter? in tam je kajt bolj miren...

haval in lp :lol:

no tole o robu okna si kar lepo predstavljaš..je pa odviden od moči vetra..bolj močno piha, večji je kot okna..bolj je kajt v kotu manj ima moči, predstavli pa si ga kot četrtino veliiiikee žoge kjer si ti v centru nje, kajt pa se giblje v radiusu 27 m (dolžina linij) po robu te "žoge"... no neki osnov. sicer pa:

1. bodi na travniku s kom ki ima pojma, oz pojdi na kak land spot (brezovica,levec itd) pa ti kdo pokaže preden se ti kaj naredi.

2. NABAAV TRAPEZ!!! Ker drugač sploh ni kontrole pri začetniku+kaj je power-deepover ne moreš vedt, ker si odpet in furaš na rokah. zmatran si bil v 3eh minutah pomojem ane?

3. kajt padu čez in strmoglavu, tipično ker si bil preb trapeza, pač pride nad glavo preveč in se podre zaradi lastne teže, ker vzgornik (krilo) fizikalno ne deluje ok.... no ja ne bom neki pameten tuki zdaj...treba realno ob praksi zadeve naštudirat pa ti bo jasno.

ti samo čelado trapez pa enga ki zna dobi...in se nauči osnov...lahko na predlagane spote, odvisno iz kje si.

LP

Pejt u tečaj! Če se misliš tkole čez forum učit boš kmalu na bolniški.

Sam sem se začel podobno učit kot ti in ti povem da to ni najboljši način, pravzaprav je zelo slab, razmeroma dolgo se boš učil, verjetnost poškodb tebe in opreme je velika, uživat boš začel zelo pozno.

Par let nazaj sem si tako kot ti na pamet kupil Rhinota 14m! No, nisem začel na travniku ampak z vso opremo v avto pa na sardinijo. La Calleta, super spot, problem je bil samo da je bil kajt prava power mašina, skoraj brez depowerja. V cca 25kts sem se potem čudil, zakaj mi vodni štart ne uspe (ker sem ga hotu direkt v upwind štartat), ampak vleče me pa po 2m iz vode (nehote). Tisto mi je naklestilo precej, morda celo preveč spoštovanja do kajtanja. Rabu sem še en izlet v egipt, pa sem se 7 dni jebu s čofotanjem v nizki vodi predno sem skužil, da ma moj kite tudi depower zanko, ki jo lahko potegnem in mu odvzamem del moči. Še dons ko se pogledam nazaj se sam sebi režim kaka budala sem bil pa kolk sem se namatru za to, da sem osvojil da šport. Pa sem bil prej zelo soliden wake,snowboarder.

Za primerjavo ti povem, da se je moja punca, vse skupi ma 50 kil, strah jo je že gledat kajte po televiziji, naučila v 9 urah tečaja vozit upwind, pa se je šele lani postavila na wake! In to v ne ravno idealnih pogojih (meduze, offshore, gužva,...).

Tko da ti svetujem, da na tečaj gledaš kot del stroška nabave kajt opreme. Pač kite je ne vem 400€ + 250€ tečaja, da boš se mel fino in vse pod kontrolo. Če imaš veliko frendov, ki kajtajo, potem prosi njih za tečaj (jaz nisem in u bistvu še zdaj ne poznam osebno nobenga slovenca ki kajta :) ), če pa si bolj sam v tem se vsekakor odpravi na enega izmed spotov, prijaznem začetniku in gasa v tečaj.

ooo...ja hvala obema za mnenje :wink:

Ja vsekakor bom takoj zdaj nabavu trapez nekje. Ja res je blo tako, v parih minutah sm bu ves poten in so me še 4 dni bolele roke itd... Aha in tudi zaradi trapeza mi je kajt padu dol...ok trapez!

Ja kot alternativo dragemu tečaju sm pomislu da bi raje komu, ki to zna plačal 100 eur in tako pršparu 150 eur. Če najdem koga, k je zainteresiran, iz kje blizu to...blizu NG... Če ne pa pojdem na kakšen tečaj ja, ni truge...sej mi ni problem se martrat sam, samo se malo bojim da uničim kajt al pa da sebe kej uničim... :lol:

ok, v akcijo 8)

hvala in lp

@gabba: "jaz nisem in u bistvu še zdaj ne poznam osebno nobenga slovenca ki kajta" - vpiši se v Merlot kite team (MKT) - članarina povezana z merlotom in boš poznal ....

@pelko, spet MKT, pridi na naše spote in ....

se moj pogled.. ce zacenjas "samouko" - tud jest sm, pa mi ni zal.. zaenkrat ;)) - je gotov bl kompliciran in manj varno kt sola.. da pa se.. in ce se tega lots lepo postopno in z razumevanjem, pomojem tud cist varno.. (in jest sm se ob vsem (dobrem in slabem :)) dejansko skos precej zabaval... ubistvu se se zmer ucim pa zabavam.. :) je pa res, da slabga ni blo prov velik, se najhujs je bil en pristank kajta na drevesu.. :) - kva ces, neobhodna posledica, ce hods kajtat s srfaci na srfaske spote.... ;)

obvezno pa se mors najprej zlo zlo (ne morm bl poudart kok pomembn je to!) natancn poducit in razumet teorijo o furanju/aerodinamiki kajta pa (!!)varnosti... poleg tega pa vso specifiko o tvojmu kajtu, oz. navodila za uporabo, kako mas depower, safety release... ce nisi dobu zravn, bi se gotov moral dat dobit kje na netu alpa da na kakmu forumu poisces kako dobro duso, da ti poskenira od svojga..

uglavnem, vso prej omenjeno teorijo (verjetn tole ze poznas?) najdes tle:

http://www.kitesurfingschool.org

http://www.kitesurfingschool.org/howto.htm

http://www.kitesurfingschool.org/ktm.htm

http://www.kitesurfingschool.org/safety.htm

poleg tega pa obstaja ene par zlo ql tutorial filmov, npr. The Complete Kiteboarding Guide, tud zlo koristn pogledat..

pa fajn bi blo, da bi mel najprej enga manjsga zmajcka za natrenirat... alpa ce najdes kdaj kje en zlo lepo enakomirn svoh vetrck... tok da kajt kumi leti (ene 6kt recmo..), da ga mors ubistvu s pilotiranjem pa ce mal crkne kr u rikverc laufanjem vzdrzvat u luftu... pa to tko fajn natrenirat, da ti nou treba nc vec skos gor zmaja gledat...

res se mors vsega lotit z razumevanjem pa postopno... alpa tecaj ;)

O HVALA vsem za nasvete!

Ja sm sm že dosti prebral, ma še puhno je za prebrat o varnosti in kako sploh kajtat in kako razumeti veter,itd..

Ja zdej je torej na vrsti branje, puhno suhe vaje v rahlem vetru (s trapezom), pa na kakšen spot da bolj od blizu vidim kako to teče v praksi... in počasi bo....

In če bo izpeljano tisto "srečanje" za učenje začetnikov al ku bi ga poimenovali...bi se blo fajn pridružit... Mogoče če bo prilika pa kar tečaj.

hvala še enkrat...zdej moram vse to malo naštudirat :)

lep dan! :lol:

Raje kot na suhem...pejdi v Marino Julijo ki je 25min iz Gorice in tam imaš cel zaliv vodo do kolen in imaš manj možnosti da se ti kaj zgodi kot pa na suhem. Ker če te kam potegne pristaneš v vodo. Ni bolj idealnega spota za se učit. Kar se pa tiče vetra...ne išči prešvoh vetra ker je bolj zajebano se naučit. Nimaš pravega feelinga in kajt ti zna padat dol ko pridejo luknje. Pa še vedno je kdo dol ki kajta tako da ga lahko vprašaš za kak nasvet. Pa ne zganjat neumnosti brez trapeza. Ker unhooked se boš samo fentu.