iztok Posted March 17, 2003 Share Posted March 17, 2003 lep pozdrav, zanimam se za nakup opreme (poleg srfanja bi poskusil še kite surfing) in me zanima kakšno opremo bi mi priporočili? rabljeno? novo? velikost deske, jadra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrik Posted March 17, 2003 Share Posted March 17, 2003 Koliko si težek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iztok Posted March 17, 2003 Author Share Posted March 17, 2003 82 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrik Posted March 17, 2003 Share Posted March 17, 2003 Zdaj ena varianta je da greš v tečaj, tam ti bodo dali primerno opremo,videl boš kaj in koliko rabiš za tebe, se varno naučil vozit . Ko boš kupil prvega zmaja si ne kupi manjšega kot 13m2.S tem boš lahko vozil nekje v vetru od 12 - 20 vozlov. Spet pa je vse odvisno katerega zmaja vzameš... ( jakost vetra glede na velikost zmaja se od zmaja do zmaja razlikuje)Ko se boš pa resno odločil , pol pa tako rabiš 2-4 zmaje, tako kot pri surfanju....jadra ( različni zmaji, različni veter)Cenovno pa je mislim približno enako kot surfanje, če ni še surf dražje...deska:Za začetek desko directional - oblika surf deske cca. 220cm Nakup rabljene opreme ali nove je odločitev na tvoji strani.Koliko si pripravljen investirat.Naučil se boš z rabljenim ali z novim....toliko za zdaj... LP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted March 18, 2003 Share Posted March 18, 2003 >>Za začetek desko directional - oblika surf deske cca. 220cm Ja hudica a slovenski prodajalci se niso prodal vseh directional desk?? :wink: 160-180 TT deska tudi za zacetnika, kdo pa se bo mucil z ovinki, prosim!Samo primer, ali tudi snowboard sole ucijo najprej na alpin deskah, pa oba zavoja, al se je lazje pelat z free dilo v obe smeri. :D Pustmo ze enkrat surfasko zgodovino spat! PP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrik Posted March 18, 2003 Share Posted March 18, 2003 (edited) >>Za začetek desko directional - oblika surf deske cca. 220cm Ja hudica a slovenski prodajalci se niso prodal vseh directional desk?? :wink: 160-180 TT deska tudi za zacetnika, kdo pa se bo mucil z ovinki, prosim!Samo primer, ali tudi snowboard sole ucijo najprej na alpin deskah, pa oba zavoja, al se je lazje pelat z free dilo v obe smeri. :D Pustmo ze enkrat surfasko zgodovino spat! PP Ojla! To se strinjam , da se je lažje peljat z twintipom v obe smeri.Dosti težje se je prestopat za vsak ovinek na directional dili... to drži.Dejstvo pa je , da se najprej učiš na directional deski , večja površina,večja stabilnost, potrebno manj vetra za peljat...Na snowboardu se je res lažje peljat za začetek z freestylom ( govorim iz mojih izkušenj , 10 let vozim alpinca pa zadnji 2 leti tudi freestyle...) vprašanje pa je kako napraviš zavoj.Na alpincu ne moreš preskočit korakov zavoja , na freestylu lahko to malo bolj improviziraš... :? Edited March 18, 2003 by patrik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miha Posted March 18, 2003 Share Posted March 18, 2003 Moje mnenje je enako kot od dr.lojza,vendar ker je iztok surfar mu directional morda ne bo delal takih problemov. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrik Posted March 18, 2003 Share Posted March 18, 2003 Na začetku si bolj stabilen na daljši deski to je logično... Sem pa tudi jaz Za twintip , s tem da še wakeboarda nisem probal...kar pa je verjetno še boljše... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damjan Posted March 20, 2003 Share Posted March 20, 2003 Iztok, -kupi si kite okoli 14m2 - bos pokril nekje med 12-18 vozli kot zacetnik. Ko bos znal, bos z istim kitem raztegnil zgornji konec se za nekaj vozlov, spoodnjega pa znizal za kaksen vozel. -po mojih izkusnjah ti vsaj za kako leto, dve priporocam potem dva kajta: tega, ki ga bos ze imel (11-20 vozlov) in potem se nekaj manjsega, da pokrijes nekje 17-27, 28 vozlov. Tipicno bi bila to kaksnih 9, 10m2. Veliki kite-i (16+ m2), sploh pa kaksne 18, 20 so "tako tako" - ce imas denar potem pokrijes se tisti spodnji del (8-11), manj pa ne... Ce ti bodo razlagali o 6 vozlih ipd te nategujejo. Sam sem v lanskem letu (cca. 40-50 vodnih dni) bil na suhem mogoce 1x, 2x, ko je bilo res premalo in so se tisti z 18-kami vozili. -Ne splaca se ti kupiti "kao" zacetniskega kite, kupuj dober kite tudi ze za zacetek. Sam sem imel recimo prvi kite Slingshot Fuel, ki ga imam se vedno in velja nekje v rangu 8 na lestvici 10 zahtevnosti. Pa nisem bil zaradi tega nikoli prikrajsan. Svetujem pa cimvec treninga tudi na suhem (vedno z pomocnikom), tako da obvladas tehniko vodenja prakticno mize. -Pozabi na directional dilo. Sam sem jo imel, ne znas jibat, na ovinkih vedno v vodo, pa menjava smeri deske pa spet startat... sranje. Poleg tega je bila moja izkusnja, da ima deska vecjo plovnost, tezje je (tudi) zato nastaviti robnike, tisti znan "downwind" runi so se hujsi zaradi tega... SKratka - ne past na ta trik - jaz sem, pa mi je zal. K "sreci" so mi potem tisto desko ukradli na Peljescu. Ze prvi dan, ko sem dobil novo TT desko, sem se peljal v veter!! Toliko za zacetek. Pa se nekaj: predlagam solo, kjerkoli ze. Naucijo te osnov, varnost, vodenje, pobirajo te iz vode s colni... Ni jebanja. Se nekaj glede sole: toplo svetujem, da si ze prej kupis kite, se za osnove pozanimas pri nekom, ki ze kite in potem imas vsaj kakih 10 ur suhega treninga. Tako ne bos izgubil 2, 3 dni na tecaju, ko bos dejansko samo hendlal kite - naj ti na tecaju pokazejo tehniko v vodi!!! Pa se to: na suhem zacni pri majhnem vetru, 14-15m2 kite ti bo letel ze pri vetru 3m/s. Tako nisi v nevarnosti za kaksno sranje na tleh (lofting ipd), dokler se ne znas popolnoma. IN VEDNO z pomocnikom, ki ti pomaga startat, pristajat, itd... Toliko zaenkrat. Damjan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrik Posted March 20, 2003 Share Posted March 20, 2003 Ja večina nas ima verjetno izkušnje "samouka" na koncu ugotoviš , da se je brezveze sam zajebavat.... greš v šolo in se naučiš varnosti in vsega potrebnega... Tudi meni se je zgodilo to sem prvič ko sem stopil na svojo desko twintipa peljal v veter brez problema... Je pa dobro da greš v šolo in da probaš vse.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts