grex Posted November 2, 2006 Share Posted November 2, 2006 Pred kakšnimi 6 meseci sem kupil flysurfer speed 7m2 in začel malo telovadit (navdušil me je prijatelj, ki pa sam ni ravno zelo v tem). Torej po nekaj začetkih in padcih sem se naučil do te mere, da je kajt kolikortoliko pod kontrolo, in da se obrne tja, kamor hočem, da ne pade dol, da ga štartam obrnjenga.,. da delam tiste osmice itd itd... (kajtal sem samo na travnikih) No sedaj bi rad pa več, pa si zaradi enega grdega padca ne upam več prav veliko tvegat. Niti nisem siguren, če so razmere sploh prave za kajtat (sunkov se zaradi tistega padca zelo bojim, enega konstantnega vetra pa še nisem doživel). Vprašanja pa so :) 1. a dejansko obstajajo pogoji (vetrni), kjer ni vseh teh sunkov (danes v lj npr. ali je pihalo preveč - sunek, ali pa nič).2. ali imam prezahteven kajt? (imam 63 kg).3. ali bo treba še kajtat/iti v šolo/več tvegat? Kje npr.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Magico Posted November 2, 2006 Share Posted November 2, 2006 Pozdravljen,moje mnenje je, da je najbolje če si kupiš tubo in greš na vodo. Voda namreč odpušča napake. Travniki in drevesa (predvsem glede dreves sem se tudi sam prepričal) pa malo manj.Za začetek potrebuješ en kajt ene vmesne dimenzije cca. 12m2. Èe je bow še toliko bolje...Od tu naprej pa sam korajžno... LP P.S. Èe si se za začetek navadu obvladat kajt je to samo dobro, zdej ko prideš na vodo boš sfural v par dneh. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadej Posted November 2, 2006 Share Posted November 2, 2006 hehe sam tale el magico se ko je na vodi najde srevesa da obec cunjo gor hehehehe..... joke....sam če je blo pa res.... :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janez Posted November 2, 2006 Share Posted November 2, 2006 Pozdravljen,moje mnenje je, da je najbolje če si kupiš tubo in greš na vodo. Voda namreč odpušča napake. Travniki in drevesa (predvsem glede dreves sem se tudi sam prepričal) pa malo manj.Za začetek potrebuješ en kajt ene vmesne dimenzije cca. 12m2. Če je bow še toliko bolje...Od tu naprej pa sam korajžno... LP P.S. Če si se za začetek navadu obvladat kajt je to samo dobro, zdej ko prideš na vodo boš sfural v par dneh. se strinjam glede vode vendar zato ne rabiš kupovat tubespeed je tud za na vodo je pa mau majhen(se pravi za močnej vetr 16+knt za na travo in sneg je pa zelo dober sam vozim flysurfer (psycho, woodo, speed) in sem z njimi zelo zadovoljen tudi mene je že kdaj nepričakovano dvignilo vendar pa ko si v zraku ne smeš paničarit in moraš držat kajt zategnjen(bar k sebi) tako vedno pristaneš mehkovetrni pogoji so pri nas redko idealni ampak speed ima velik vetrni razpon pa tudi sunke dobr pobira tko da ne bi smel bit problemje pa dokaj zahteven kajt predvsem pa čim več zaščitne oprame na sebe ko si na trdih tlehpa kmau bo sneg pol boš pa užival z njim na bordu ali smučeh če te še kaj zanima kr .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radin Posted November 2, 2006 Share Posted November 2, 2006 fantina samo korajžno naprej nič se bat samo vozit itak vsakemu se je zgodilo da je prišel v kako nevarno siutuacijo....meni še posebej...hehehe...v tem je tudi malo gušta..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted November 19, 2006 Author Share Posted November 19, 2006 joj tako hitrih odgovorov pa nisem pričakoval :) hvala vam vsem. Torej, kaj je sledilo - šel sem še parkrat na žale in se še malo učil obvladovat pogoje, kadar je velik sunkov. In tu je točno bil moj problem. Poleg tega je spreminjal smer, kar je pomenilo, da se mi je kajt zložil skupaj vsakič, ko sem ga imel preblizu roba okna, če sem si upal iti malo več proti oknu, sem pa padel v situacijo, ko me je zagrabil sunek. Tudi ko sem imel trim čisto spuščen in kajt unhooked, me je še vedno uspel vzdigniti. Vsaj 2x sem se odločil, da so sunki le premočni in kajt pospravil in šel domov. Sicer sem res malo lahek (63kg), kajt je pa 7m2 (sicer FS Speed, foil). Ampak sem se odločil, da vas upoštevam in da bom šel na vodo in že gledam lastminute za Hurgado ali kaj podobnega, da se včlanim v šolo. In ker je eden rekel, da je moj kajt premajhen za na vodo, bom verjetno spet primoran kupiti opremo in to vse. Moje vprašanje pa je, kaj moram vzeti od kajt opreme s sabo, preden se prikažem pred šolo v Hurgadi npr... (ali imajo kaj na posojo ipd...). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polonca Posted November 19, 2006 Share Posted November 19, 2006 Moje vprašanje pa je, kaj moram vzeti od kajt opreme s sabo, preden se prikažem pred šolo v Hurgadi npr... (ali imajo kaj na posojo ipd...). Kar jaz vem je tako, da ce si tam na tecaju dobis tam vso opremo (ni se ti je ni potrebno dodatno izposojat v casu tecaja).imas seveda lahko tut svojo ce zelis http://www.colonawatersports.com/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted November 19, 2006 Author Share Posted November 19, 2006 A to dobiš vse?: kajt, desko, obleko, čevlje, rokavice, čelado, zobno ščetko :) No saj verjamem, da imajo možnost, da kaj kupiš tudi.A imate še kakšno informacijo, koliko to stane (šola in izposoja opreme) v praksi (na €100 približno)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted November 19, 2006 Author Share Posted November 19, 2006 Ok, sem že našel nekaj, stane pa vse okoli €200, za 6 ur šolanja (2 dni po 3 ure). http://www.kiteboardingholidays.com/course/Hurghada.php Je pa velik različnih stvari, Beginners course, Level I Beginner, IKO courses... (domnevam, da ni bistvene razlike). Sedaj me torej samo zanima, če si jaz to prav predstavljam. Kupiš LastMinute, priletiš in se nastaniš.Greš pred šolo, rečeš, da bi šel na en tečaj, plačaš €200, vso opremo (vklj. s kajtom, desko in opremo) ti dajo in se greš učit. Po šoli pa se odločiš, če ti to je, kupiš kar je potrebno in greš na zahtevnejši tečaj s svojo opremo. EDIT: Polonca oprosti, šele sedaj sem ugotovi, da si mi link do tega že sama dala no, vzeto na znanje :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gigi Posted November 20, 2006 Share Posted November 20, 2006 vpiši še tommy friedl v googla če hočeš biti v hurghadi... Ok, sem že našel nekaj, stane pa vse okoli €200, za 6 ur šolanja (2 dni po 3 ure). http://www.kiteboardingholidays.com/course/Hurghada.php Je pa velik različnih stvari, Beginners course, Level I Beginner, IKO courses... (domnevam, da ni bistvene razlike). Sedaj me torej samo zanima, če si jaz to prav predstavljam. Kupiš LastMinute, priletiš in se nastaniš.Greš pred šolo, rečeš, da bi šel na en tečaj, plačaš €200, vso opremo (vklj. s kajtom, desko in opremo) ti dajo in se greš učit. Po šoli pa se odločiš, če ti to je, kupiš kar je potrebno in greš na zahtevnejši tečaj s svojo opremo. EDIT: Polonca oprosti, šele sedaj sem ugotovi, da si mi link do tega že sama dala no, vzeto na znanje :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabba Posted November 20, 2006 Share Posted November 20, 2006 Level I Beginner je čist predrago 200€. Moja punca se je v Cabareteju to učila za 60$, sicer pa level 1 že praktično si. Level I ni nič drugega kot nujnosti na kopnem, kot so launchanje, vezanje, malo safetija, u glavnem predpriprava za na vodo. Level II je bodydrag, šele Level III je z dilo, če je prov vem, sicer pa to piše na ikorg.com (al pa net). Pejt u hurghado, tam se boš dobro naučil kako je v refulih grozn... :) Bil letos 2x, je zlo dvorezen meč, voda in plaža super za učit, veter pa niti ne tolk. Menda je Safaga boljša (50 km južneje), poglej spote na myskyriders.com - destinations Drgač se mi zdi egipt kar se kajtšol tiče kar drag, če pa se sam učiš, je pa po moje najbolj ugodna varianta. Sam je pa grozn dolgčas če ne piha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted November 21, 2006 Author Share Posted November 21, 2006 No sedaj ste me malo zmedli ampak ok :) Nameravam iti v roku 3 tednov za 7 dni (odvisno od dopusta in last minute rezervacije). Hotel sem vzeti tečaj I+II+III za €480. Najbolj me skrbi veter. Po podatkih ga je v teh mesecih najmanj, ampak še vedno nad 75% dovolj vetrovnih dni (a lahko kdo to potrdi?). Tommy friedl šola izgleda dost cenej (kdo kakšne izkušnje?) - skoraj za polovico. Glede level I beginner,... ok,. lahko vzamem le druga-dva - water relaunch je namreč edino, česar ne znam v level I (ampak to je še najmanjši problem - itak se bom tam odločil). Zaradi teh zloglasnih refulov ne morem prav veliko, Safaga je pa izgleda izven meja last-minute-a (vsi hoteli so le v Hurghadi) - sploh pa brez njih očitno ne gre :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted November 22, 2006 Author Share Posted November 22, 2006 Nič po vseh teh dilemah imam že plačan aranžma za Hurghado za 1 teden, šel pa naj bi 30.11 za en teden. Šola bo tale: http://www.tommy-friedl.de/eng/hotels_e.htm In to je to :) Bom po koncu napisal par besed, kako je bilo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabba Posted November 22, 2006 Share Posted November 22, 2006 Ah veter... Srečo morš met :), jest sme bil za prvi maj v Hrg, je blo super, avgusta ko nej bi pa čist skos pihal je bil pa samo en dan dober, pa še to glih za las... Še en nasvetič, ko piha kajti. Lačn, žejen nima veze... Če piha, marš na vodo. SPloh u hurghadi, kjer začne zjutri in pol postopoma nehuje (včas popoldne spet pojača, ampak ni mus). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted December 1, 2006 Author Share Posted December 1, 2006 No koncno v Hrughadi in koncno za racunalnikom. Vreme je lepo, cez dan okrog 25 stopinj, okrog 17ih ze kar malo hladno, ponoci pa je za dolge rokave. Sola je Tommy Friedl, vzel sem pa 3 dnevni zacetniski tecaj, ki me je stal EUR 370. Ilirika turizem je sicer vse uredila kot je treba (nobenih problemov z aranzmajem, hotelom, letalom, sobo itd) ampak so sodelovali z Dephin touristikom in vsi njihovo vodici so vec ali manj nemsko govoreci. Prav tako je hotel (Alladin - 4 zvezdice, ampak razen tusa je vse ok) predvsem nemsko govorec. Tommy Friedl je nemsko govorec, ampak so nasli nekoga,ki govori en dojc inglish. Mal sem bi skepticen na zacetku, ker je sola bolj balkanskega duha (sicer pa kaj sem pa pricakoval) in 2 punci, ki tam delata sta ali imela veliko dela ali pa slab dan in predvsem ne znata anglesko.In sem se ze kar malo bal, ker so neki na tem forumu govorili, da je ta sola en nateg. Kakorkoli, ta, ki me je ucil (nek Robbie) se je res FUL potrudil in vse izredno lepo razlozil, pokazal in bil ves cas z mano. Tudi potem, ko je videl, da neke stvari znam, sva ze kar prvi dan pristala na body-dragu in jutri bi koker zacela z boardom (ni torej zavlaceval, da bi dlje trajalo vse skupaj). Res,... oceno mu dam 10/10. Se nekaj, stvari, ki mi jih je pokazal, mi jih se noben prej ni, in dost prijemov sem si jaz cisto drugace predstavljal. Sicer pa razrez prvega dne: 30 min teorije, 30 min training kite. Potem pa kar North 2007 9m2 in v vodo. Tam pa launchanje,... obracanje zmaja iz vseh bizarnih polozajev v launch polozaj. Body drag, upwind body drag. Za desko je pa res blo se prehiter (tud po mojem mnenju). ok,.. tolk za danes :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted December 2, 2006 Author Share Posted December 2, 2006 Nasldenji dan,... brez vetra, oz. veter presibak. Nekaj jih gre na vodo in se vrnejo s colni nazaj :> Ves dan ves kajtarski koticek postopa in ne ve tocno, kaj bi sam s sabo. Uglavnem ucne ure prestavljene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
observer2 Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 kolk je pa pihalo na ta dan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted December 3, 2006 Share Posted December 3, 2006 To @grex, tale online day to day iinfo nam je vsec,kar nadaljuj in cimvec casa na vodd ti zelimo!A lohk se kaksen foto story?dr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted December 3, 2006 Author Share Posted December 3, 2006 Vceraj je bilo vetra okrog 6 vozlov,... ko je bila ura 16 in je zacel ze mrzl bit pa je bilo dovolj, da so najbolj zagreti vzel 16 in 18m2 kite. Danes ni blo vetra nic,.. tko niti z 18kami ni slo, sploh.Tako da sem opazoval korale in smucal na vodi. Ja ko ni vetra je ziv dolgcas tle,... za vse ocitno. Na koncu so se kr mal skregal, hehe. Je pa vse skupaj pretirano predrago tlele. Ce ni ravno arabskega porekla. Surfarse hlace quicksilver recimo okorog 90EUR. NORTH boardi 500EUR. Neopren 370EUR. Tko,.. kar mal pretiravajo se mi zdi. Oz. se jst vem, da se da te stvari cenej dobit. (no,.. mogoce so cene pac normlno europske, ampak ocitno je bols vse doma kupit, ker mas vsaj moznost izbire). Opremo pa lahko normalno si izposojas. Hvala za vetrovne zelje ,vendar je za jutri napoved le "slightly better". No dober, ne more do cetrtka tako ostat :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted December 5, 2006 Author Share Posted December 5, 2006 ok,, ce zacnem z vceraj... zjutraj brez vetra, potem do 13ih off shore, okrog 10 vozlov.Po 15ih pa je zacel pihat on shore, okrog 25 vozlov s sunki od 30-35. Nekako nam ni uspelo nekega normalne sole kajtanja ispeljat, ampak nekateri so kajtal brez problema, vendar je ze takrat bilo kar mrzlo. Danes lep veter, vendar malo sibak, na trenutke je pa kar nehal (naenkrat vsi kajti dol padl). Sola je bila mozna, smo 4 ure neki prckal. Ampak smo bili trije in ker je kite bil veckrat na tleh kot v zraku, sem bil malo slabe volje. Ampak vsaj na desko mi je uspel pridet in par metrov nardit. Vec nekako ni slo zaradi drugih dveh udelezencev. Ucitelj je res bil ok (kasneje mi je povedal, da ustanavlja svojo kajt solo, ampak da se ne ve kje tocno bo - verjetno je zato tako vesten bil pri vsemu) tako da skoda, ce bi to vedel bi raje vzel privaten ure, bi mel vec od tega. Jutri je zadnji dan. Kar se pa Tommy Friedla tice je pa tako: Tale ucitelj je bil v redu, za druge ravno ne morem dat mnenja, vendar je anglescina res problem (cudno, za nemce, ki delajo na internacionalnem podrocju, bi pricakoval drugace). Vecina gostov je tako nemcev/avstrijcev/svicarjev. Imajo pa tudi ruskega ucitelja, za rusko (precej jih je) populacijo. Posledica tega je, da se nekako clovek tezko vklopi v njihovo socialno zivljenje, ce ne zna nemsko. Jutri je napoved vetra dobra za od 12ih naprej. Kar se slik tice bo mal tezka. fotoaparat sicer imam, samo ne vem kako naj ga uporabim. Aha,... flame wars med tubami in foili se dogajajo tudi v RL. Ocitno prvo padalo, ki ga kupis postane religija. Ne vem tocno, kaj naj se recem. Ce koga kaj zanima, naj vprasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tripy Posted December 6, 2006 Share Posted December 6, 2006 Aha,... flame wars med tubami in foili se dogajajo tudi v RL. Ocitno prvo padalo, ki ga kupis postane religija. Ni nujno eni smo na obeh straneh :? ...sam to bi dopolnil. Zelim ti se naprej prijetne pocitnice. lpTripy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grex Posted December 9, 2006 Author Share Posted December 9, 2006 Da se povem potem izkušnjo zadnjega dni. Zaradi razlik v znanju, se je učitelj na koncu odločil, da bo vsak šel sam in sem zadnji dan bil 4 ure sam z njim in kajtom in boardom, kar se je izkazalo kot prava pot. Veter je bil dober, konstanten, brez rafulov, okrog 20 vozlov. Kajti od 9-11 m2. Na koncu me je končno uspel spraviti na desko in opraviti na koncu tečaj 3 stopnje. Voda je imela ves čas od 22-26 stopinj. Nekje je bila kot v toplicah, drugje pa mrzla. Neopren sem sicer imel s kratkimi rokavi, potreben bi pa bil z dolgimi in še kakšna lycra čez, ker sem po 4ih urah izgledal kot tresajoč in bledo zmeden duh, ki je taval okrog z nekim kajtom v roki. Razlog je bil predvsem v tem, da ko se je sonce skrilo za kakšen sporadičen oblak, si občutil mrzel veter, ki te je zelo dobro shladil.Veter je zjutraj skoraj vedno bil off-shore, okrog 12ih postal side-shore.7 dni bivanja v hurghadi.1 in 2 dan veterj super (ne vem vozlov, vendar bi retrogradno rekel okrog 18).3 dan, off shore do 11ih,... brez vetra naprej.4 dan brez vetra sploh.5 dan, brez vetra do 12ih, potem ZELO močan in rafulast sideshore.6 dan, off sohre do 11ih, sideshore naprej, 20 vozlov, brez rafulov.7 dan, off shore do 12ih, potem pa z letalom domov. Po končanem tečaju sem imel še teorijo (varnost, pravila srečevanja itd.) Dobil knjigico z slikovnimi predstavami, kako naj kajtanje izgleda (zelo ok stvar). Naredil test (€30) in dobil licenco za možno izposojo opreme kjerkoli (neka neuradna VDWS licenca, ki jo koker upoštevajo povsod). Če podam zaključek. Plusi zime v hurghadi: - manj ljudi- možnost kajtanja, kadar je v evropi premrzlo Minusi zime: - kratek dan (po 16ih postane mrzlo)- veter zelo nepredvidljiv Plusi šole: - moj učitelj je bil res ok, ne vem kaj bi lahko tu sploh popravljal.- možnost licence na koncu, dobil knjižico kajtanja- izvedel dovolj stvari o kajtanju za nadaljevanje le-tega brez pomoči- vedeli so kdaj je moj zadnji dan, kar je verjetno vplivalo na to, da sem šel z učiteljem sam v vodo in opravil tečaj kot je treba.- plaža je za učenje super, dovolj dolga za vsaj 15 kajtarjev, voda nizka vsaj 70 m od obale. Minusi šole: - neznanje angleščine !!!!, udeleženci šole so bili izključno nemško govoreči (učitlelj pa je bil pol nizozemc, tako da je malo znal - dovolj za učenje sicer)- brez občutka, da bi mi šli kaj bolj na roko kot ostalim (kljub plačilu €270 za šolo) - bolj je pomagalo znanje nemščine.- občutek, da bi iz nje šel izredno nezadovoljen, če ne bi bilo profesionalnosti učitelja (predvsem pravim zato, ker mi je en dan vetra odvzela prijateljica enega od lastnikov šole, proti čemer učitelj nič ni mogel -- morda sem pa le narobe vse razumel). Čez poletje imajo na tej isti šoli zelo veliko udeležencev in so po 3-4je v skupini (tudi po 21 beginnerjev na teden so imeli maksimum). Sedajn nas je bilo 8 na 2 učitelja. Od tega 4 beginerji in 4 advanced. Še razrez stroškov. -- €480 (letalo, 6 nočitev all inclusive v hotelu aladin - oskrba in hrana sta bili ok -- pazi, hotel Yasmin NI ok, glede na kaj so ljudje govorili).-- €270 šola, 3x3ure, če ni vetra se prestavi na naslednji dan. Baje, če ga ni ves čas, vrnejo denar, vendar tega ne morem potrditi, vsekakor ti vrnejo denar pri šolahk potapljanja, če zaradi kakršnega koli razloga le-te ne moreš dokončati.-- €30 licenca na koncu (če želiš)-- €100 ostali stroški (bakšiš, sposoja opreme za potabljanje kadar ni vetra, wakeboard, disko, etc..) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arh Posted December 9, 2006 Share Posted December 9, 2006 sej nimam tok pojma, sam je kar drag špas...ampak za kajtanje vse! :D ja ni kej! upam da si kar največ odnesu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gusti Posted December 9, 2006 Share Posted December 9, 2006 grex, lepo poročanje :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted December 10, 2006 Share Posted December 10, 2006 Dejstva bolijo,kajtanje je zakon!Porocilo zakon za vse ki vstopajo, THX @grex!dr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts