Jump to content

Obetajo se novi svetovni hitrostni rekordi

rogina

Recommended Posts

Še ena zapečkarska ali pa za nas prvonovembrska novica.

V tem mesecu potekajo po zaključenem tednu Walvis Bay Speedweek 2006 v Namibiji še nadaljnji poizkusi najhitrejših svetovnih windsurferjev in kajtarjev na istem spotu in je zelo realno, da bodo danes in v naslednjih dnevih, ko je tamkajšnja vremenska napoved izredno ugodna, doseženi novi hitrostni rekordi v različnih kategorijah, zlasti svetovni hitrostni rekordi s produkcijskimi deskami, rekordi na naravnem terenu (open water - ne umetnih kanalih) ter absolutni svetovni rekordi na eno miljo, kjer je po moji laični presoji še veliko rezerve. :?:

Na žalost pa manjka Finian Maynard (ki ima sedanji rekord, ki znaša 48,70 vozlov) , tako da je s tem absolutni vodni jadralni hitrostni rekord na 500m oz. še zlasti magičnih 50 vozlov manj verjetnih. :?: :!:

Prve rekorde so dosegli že včeraj, in sicer:

- Rob Munro kajtarski svetovni rekord na eno navtično miljo 35,65 vozlov (dosedaj Dirk Hanel 35.44 vozlov) ,

- Bjorn Dunkerkeck s surfom na isti razdalji 41,14 vozlov (dosedaj Finian Maynard at 39.97 vozlov) in

- surfarka Zara Davis pa tudi na isti razdalji 34,74 vozlov (prej Valerie Ghibaudo 33.69 vozlov).

:arrow: :arrow: :arrow:

Pa še link:

http://www.50-knots.com/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=42

@rogina

imam občutek da se kr mau spogleduješ s temi rekordi in razmišljaš kam bi se uvrstil :D

kok pa je tvoj osebni neuradni rekord :?: na vodi

a ima še kdo kak podatek (za rogino vem da ima veliko zabeleženega)

Jaz le primerjam svoje neve izmerjene razdalje, trase, čase in tudi hitrosti s svojimi predhodnimi. A zadnji mesec tudi to ne, ker mi je GPS odpovedal. Maksimalno trenutno izmerjeno hitrost imam nekaj čez 52km/h, vendar le-ta ni korektno primerljiva s tistimi na 500m ali na navtično miljo - na taki razdalji bi bila moja maksimalna hitrost manjša. Ob pisanju tega odgovora sem našel zanimivo stran na to temo:

http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=faq

Moji najhitrejši rajdi so sicer doseženi precej spontano, ko imam veliko višine, pa jo naenkrat z užitkom na hitro zapravim in spustim z vetrom po valovih. Ker je deska navadna (bolj mehka, 132x39), pri hitrosti preko 40km/h že zelo poskakuje in postane zelo nestabilna. Èe bi hotel načrtno dosegati večje hitrosti, bi moral kajtati pri mirni vodi brez valov ob močnem vetru primerne smeri ter z drugačno desko. Ampak najbrž kaj dosti več kot cca 65km/h ne bi presegel, kar pa je v svetovnem merilu marginalno. Hitrostne surfarske in kajtarske rekorde imajo v lasti dedci in pol (npr. Finian Maynard ima 190cm in 117kg), na tem tekmovanju je celo najlažja ženska težka 74kg. Imamo pa zato tisti pod 70 kg nekaj prednosti pri manjšem vetru, ko se zabava na vodi ali na snegu za nas prej začne, pri več vetra pa lahko kajtamo z manjšimi kajti in bordi. Pa tudi pri skokih in trikih je manjša višina in teža prej prednost kot hendikep. :P :wink: :idea:

Dodajam, da je tudi naš kajtarski slovenski rekorder Jernej Privšek bolj suhec, zato je njegov rekord na 500 m, ki znaša 39,17 vozlov oz. 72,55 km/h, bolj spoštovanja vreden kot pri težjih sotekmovalcih. Ampak težaki ga letos prehitevajo, npr. Rob Munro, ki je bil lani mesto za njim, je včeraj postavil kajterski svetovni rekord na eno navtično miljo.

Vsekakor pričakujem kakšen bolj strokoven komentar Jerneja. :?: :!: :P