rogina Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Kakšne so vaše izkušnje glede vetra - burje na zg. spotih? Kolikor sam opažam, je jutranja burja v Izoli boljša, ker se prej "zbudi", medtem ko je v MFC pogosto šele ob 9.uri zjutraj ali kasneje, FSL pa se običajno zbudi še kasneje, še pozneje pa zapiha burja v Gradežu. Èe je napoved po Aladinu taka kot včeraj, da je boljše na naši, izolski strani, se mi zdi zgornja trditev še bolj izrazita. Rana ura zlata ura! V Izoli letos večkrat opažam, da je burja bolj vzhodna in takrat je ob svetilniku malo vetra, prihajajo pa sunki iz koprske smeri. Takrat je po mojih izkušnjah občutno več vetra bolj zunaj, vsaj kilometer ali več od obale (tako da se z morja vidi Piran). Sam v takem primeru potegnem daleč ven, da dobim na višini, tako da se kasneje tudi ob ev. upadu vetra s spuščanjem privlečem do obale. Èe pa je po Aladinu več vetra na italijanski strani, je po mojih opažanjih boljša popoldanska ali večerna burja v MFC, FSL (ali Gradežu dr.?). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Kakšne so vaše izkušnje glede vetra - burje na zg. spotih? Kolikor sam opažam, je jutranja burja v Izoli boljša, ker se prej "zbudi", medtem ko je v MFC pogosto šele ob 9.uri zjutraj ali kasneje, FSL pa se običajno zbudi še kasneje, še pozneje pa zapiha burja v Gradežu. Èe je napoved po Aladinu taka kot včeraj, da je boljše na naši, izolski strani, se mi zdi zgornja trditev še bolj izrazita. Rana ura zlata ura! V Izoli letos večkrat opažam, da je burja bolj vzhodna in takrat je ob svetilniku malo vetra, prihajajo pa sunki iz koprske smeri. Takrat je po mojih izkušnjah občutno več vetra bolj zunaj, vsaj kilometer ali več od obale (tako da se z morja vidi Piran). Sam v takem primeru potegnem daleč ven, da dobim na višini, tako da se kasneje tudi ob ev. upadu vetra s spuščanjem privlečem do obale. Èe pa je po Aladinu več vetra na italijanski strani, je po mojih opažanjih boljša popoldanska ali večerna burja v MFC, FSL (ali Gradežu dr.?). Tole gre v detaile, ker nisem precizno spremljal situacije /aladin, etc.// ne morem ocenit vcerajsnega dogajanja, sorry! Me resno preseneca da se, bom rekel, upate voziti toliko od obale, osebno ne! Ker ne zaupam sebi, ne naravi, ne materialu ;-( @rogina ima nekaj FIS pik se od surfarije, OK, ostali ne ga posnemat ce nimate backup-a!Burja ce ima Vzhodno tendenco bo na Izolski/Nasi obali refulasta, lahko tud piha ven/sranje na2/kako se zbuja na nasi strani ne morem soditi ker sem premalo prisoten na teh spotih.Burja Grado, letos 4 ali5krat napovedana, po aladinu drzi tako smer kot tudi casovni razpored +- ponavadi zamuja za kaksno uro?? Ne drzi napovedana jakost! tistih 5-7.5m/s ponavadi kar pravi mc A'l se sprevrze v +- 20knot, kar je cez je podarjeno! Sicer pa smo bili dvakrat na varianti "rana ura zlata ura" 6.00h na spotu /za ene to pomeni start sredi noci //4h//,, Novogoricani samo pozajtrkujejo in pridejo/vozilo se je naprej normal kajte, po 9h Ta'velke! Podobna je varianta ob 8h, zadnja je bila celodnevna, je sicer popodan malo spustilo, je do 12h zgalo do 30knot/ok spice/Ponavadi je tako da ce pretegne preko 17h, to pomeni poznopopoldansko uzivancijo in vecerno kajtanje! Pegla bi se reklo!Zanimivo je bilo zadnjic ko je veter delal zunaj prehod not in ven pod marino pa je bil cista luknja, enkrat ja in spet ne!Res je da veter v preteklih sezonah nni toliko spreminnjal smer, lletos npr. je vsaj za mene nenormalno veliko severne tendence burje, tako da to ze ni tista klasika katerro smo ganjali vcasih ;-)dr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veber Posted October 11, 2006 Share Posted October 11, 2006 bo kar držalo. včeraj sem v mfc peglal prav tako, popoldansko večerno varianto. al je napisu, da bo pihnl 4-5 m na s okoli 18te ure in prav tako se je tudi zgodilo, tako da sem imel kakšno urico uživanja do sončnega zahoda,v približno 12 vozlih s 15 kvadrati na izi :D :D :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts