Jump to content

začetnica

Jasna

Recommended Posts

zdravo,

s temle športom sem se zelo od daleč seznanila v španiji, zdej sm se pa odločila, da še sama poskusim enkrat.

čas imam konec septembra in bi šla za en teden v neko šolo, al pa s kako družbo kam, kjer bi lahko probala...

kaj svetujete? tu berem bolj mešane nasvete, od tega, da si kar sam omisliš takoj opremo, al pa da greš v šolo. cene so vidim okoli 300 evrov za par dni.

kakšne fizične predpriprave so priporočljive, da pol glih ne umrem od musklfibra? 20 sklec na dan bi blo dost? :?

hvala lepa za odgovore

lp

Zivjo Jasna.

Tudi jaz sem sele letos zacela in ti lahko povem se sveze vtise o tem kok si ali nisi utrujen po enodnevnem matranju :)

Na zacetku te utruja laufanje od bara do kajta in nazaj - ko rihtas strike. Ampak ker lahk tukaj tudi hodis, ni panike in ta faza ne zahteva nobene kondicije.

Malo kasneje se potis, ko dvigujes kajt in te premetava sem ter tja (nekdo naj te drzi zadaj za trapez, nikoli sama na kajt!) - tukaj res svicas ampak le zaradi neznaja! Ko enkrat obvladas kite in te ne premetava vec, ga lahko kontroliras z eno roko brez tezav. Tisto, kar drzi kajt na zemlji niso tvoje roke temvec tvoja teza, ki se preko kljuke trapeza prenasa na kajt. Torej, ne vlect z rokami, nasloni se nazaj. V tej fazi je fajn met vsaj nekaj kondicije :)

Potem gres v vodo in se ucis vozit kajt gor in dol tako, da te vlece za sabo. Nisi prav dosti utrujen, samo nekaj morske vode popijes.

Naslednja faza je deska - dokler ne speljes ni tezav, potem pa zecnejo bolet misice na nogah in trebuhu in se kje. Trenutno sem v tej fazi in se še lovim.. tako da ti kaj več ne morem povedat :)

Fino, da se krepi ženska ekipa kajtark!

Srečno!

Urša

In se nekaj: sola ali samostojno ucenje? Vsekakor se bos naucila v obeh primerih, vendar kot mi je letos rekla ena nemska IKO (International Kiteboarding Association) instruktorka (ki se je tudi sama naucila osnov) - z instruktorjem je bolj varno in predvsem - vse gre veliko hitreje! Se strinjam. V primerjavi z mano, ki sem se sama in s kolegi mucila po plazi, so tisti, ki so vzeli instruktorja napredovali veliko hitreje! No, to je samo moje mnenje, vsak ima seveda pravico do svojega ;)

so najbolj primerne pivske...

Je rekla Loni ki je clanica Merlot kite team-a,

ali pa je morebiti hotela rec Vinske priprave...

Ne cist zares mal heca prosim ;-)

Je pa @Michelle tolk lepo napisala da si jo vzamem za zgled,

jap punce znajo bolje obracat crke in tud bolj inside vzamejo sport!

Pohvalno!

@Jasna,

Ti kar lepo v akcijo, vse skuaj vzem na easy, brez panike,

po mojih iskusnjah so punce bolj pridne ucenke!

Tistih 20skledc ne bo skodvalo in dodaj se kaksne trebusnjake,

skratka bod zmigana, kot bi se reklo cisti standard OK

dr.lojz

Za kajtat ni potrebno imet neke grozne fizične pripravljenosti. Èe jo pa imaš ti je vse veliko lažje in zabavno. Še posebno se pozna pri kakih padcih. Tako da če imaš voljo za trenirat tudi ko ne piha, ti kar, bo šlo samo v plus.

:wink:

p.s. Lepo videt da se število pripadnic nežnejšega spola v tem športu veča.

uuu hvala za hitre odgovore. No, jaz sem neučakana, pa nimam glih družbe za kajtat :), ni mi pa problem it sama v neko šolo, ampak nimam pojma, po kakem kriteriju poleg cene naj še gledam. Šla bi pa konec septembra. Kaki predlogi?

Je vedno treba met neopren na sebi? :?

oi

pojdi v šolo, vendar na nasedaj da rabiš ne vem kaj veliko dni in časa......, rabiš zadevo malo preštudirat, tako kot se preštudira kako knjigo, preštudiraj veter in delovanje zmaja na veter, to je pač treba poznati in to je sestavni del športa če ne želiš biti poškodovana....., potem pa rabiš sam še veter, veter, veter čim lepši brez spreminjanja smeri, jakosti in podobnih stvari .........,

stopi na spotu do kakega ki kajta in se ne dela preveč pametnega, (pametni so KEKCI) mislim do kakega iz stare garde, sigurno ti bo pripravljen pomagati,ko se, če se, le pride kaj spočit med sessionom, takrat pa ga zagrabi in naj ti pove kako zadeva funkcionira, kak je veter kake so razmere na spotu......

Zakluček: šola ja samo toliko da znaš zmaja zvezat, dvignit in pa spustit na tla. Ostalo samostojno z veliko dobre volje in pridnim študiranjem, KAKO , ZAKAJ in ČEMU tako.....

Neopren septembra je odvisen od stanja na nebu SONCE=OK, OBLAČNO=MRAZ, razen če nisi vročekrvna in zmoreš pozimi v brezveterju v vodo katera je za vse ostale okoli tebe LEDENA

LP M :)

Samo en add-on: vecinoma kajtarskih tecajev je razdeljenih v 2-3 dele. Zacetniski, nadaljevaljni, ...

Zal se vecinoma sol (in spet zal tudi teh, ki jih furajo slovenci) blazno trudi, da v zacetniskem tecaju ne prides na vodo (oz. se samo malo namocis). Zato, ker pac racunajo da bos placala se nadaljevaljnega...

Zato se DOGOVORI VNAPREJ z solo, da bos v 4 dnevem tecaju 1-2 dni drkala kajt na suhem, potem te bodo pa 2-3 dni imeli v vodi. Obvezno

Drugace NE PLACAJ nic.

Damjan

Še nekaj!

Jaz sem bil lansko poletje v tečaju v Grčiji v šoli, kjer je bila le ozka peščena plaža, voda takoj globoka in veter ter val direktno na obalo. Zato sem se naučil zgolj štartati v vodi, takoj po štartu pa me je dobil val in ker nisem znal držati višini, me je takoj vrglo na obalo. Tako sem se dejansko voziti naučil šele kasneje v italijanskem Tržiču (MFC), kjer je voda plitva še daleč v morje.

Zato bi priporočal, da pri izbiri šole hkrati upoštevaš tudi to, da naj bodo prve vodne ure v plitki vodi, kjer veliko lažje rešuješ številne začetniške težave.

@rogina, kje v grčiji si bil? Drug teden grem tja! Spal bom blizu kite centra v Kremasti-ju. Kakšen dan nameravam iti na Prasonisi. Imaš mogoče kaj koristnih napotkov ali kakšna posebna izkušnja?Kje si ti bil nameščen? THX

@rogina, kje v grčiji si bil? Drug teden grem tja! Spal bom blizu kite centra v Kremasti-ju. Kakšen dan nameravam iti na Prasonisi. Imaš mogoče kaj koristnih napotkov ali kakšna posebna izkušnja?Kje si ti bil nameščen? THX

Na otoku Kos - Psalidi. Tam zelo lepo piha, običajno poleti 4-6Bf oz. med 12 in 25 vozli. Lani tam - na tem delu otoka ni bilo niti enega kajtarja, letos pa bo minimalno eden od naslednjega tedna naprej dva tedna. Ampak spot definitivno ni za našo začetnico, ker piha malo na ven, je lep val, kakih 10 km nižje pa naslednje kopno - Turčija. Edina kite šola, ki je ne priporočam, je kakih 30 km stran v Marmariju, kjer pa je bilo z vetrom bistveno slabše. Razmere so po moje primerljive z izolsko burjo. Računam, da bom ves čas vozil 12-ko Crossbowa ter 88-litrsko dilco s 5 ali 6 kvadrati.

Rodos poznam izpred 10 let, ko sem bil v Ixii (v hotelu), obiskal pa sem tudi Prasonisi. Vendar zgolj kot surfer, tokrat pa bom na Kosu dvoživka. V Prasonisiju običajno bolj piha, zato se predhodno informiraj o prognozi vetra, da ga bo tam ravno prav ob tvojem obisku.