BLdesign Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 zivjo vsi skupaj, no pa sem prebral toliko da lahko tud sam nekaj napisem na temu forumu no sem dosti prebrskal ta forum in nikjer nisem dobil TOÈNIH podatkov o wind range-u, no zanima me nasledne: zanima me TOÈNO ker kajt ma najmanjsi wind range, v mislih sem imel x3-18m, takoon 17m, wipika 13...baje da je na tleh enako 18m, sem pa odprt tudi za kaksne druge predloge....,ker so dani pogoji v naši sloveniji zelo slabi bi rabil kajt s katerim bi kajtov večinoma okoli kranja in tudi kdaj v lj, in koker sem spremljal veter in kolikor ga napovedujejo je 4 m/s že kar veliko........ najlepša hvala za odgovor...aja pa odgovor "pobrskaj po forumu" ni primeren... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 najlepša hvala za odgovor...aja pa odgovor "pobrskaj po forumu" ni primeren... Mas prav nic brskat,samo kup si foila,konc besed!dr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SoNi Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 Najbrž v mislih nisi imel najmanjši wind range ampak najboljši low end. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pujsi Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 ok bom se jst tuki neki dodal...tud sam sm na tem da si kupim kajt...se prav za v slo je bolsi foil? kaj pa tuba? za velikost pa nisem preprican...mam 63 kg..kok velika kajt je zame najbol? hvala za odg. :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BLdesign Posted June 22, 2006 Author Share Posted June 22, 2006 no jest sem mislu da mi povejte kater kajt naj kupim da bom imel čim manj preglavic z vetrom...rad bi pa tud za na vodo...tako da bi raje imel tubo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
observer2 Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 sej so foili tud za v vodo, pa se full boljsi low end majo, kar je zelo uredu za istro in naso obalo.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janez Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 foil? tuba? wind range?že dostkrat postavljena vprašanja moje mnenječe bi imel full eur-ov bi kupil 10 c-kajtov(tube) po 1m2 razlike med vsakim pa še ene 4-5 foilov z odprtimi celicamipotem bi pokril vse vetrove in vse terene ker pa tega nimam pa moj primer zgleda takole:sem kajter ki živi v ljubljani (beri 2-? ur vožnje do prvega vodnega spota in 5min do prvega travnatega-snežnega spota)redno zaposlen (beri časa bolj priložnostno v glavnem popoldanske varjante) družina z otroci ki jim ne diši preveč preživljanje dopusta na vetrovnih plažah (beri kajtam na dopustu če je veter) glede na te pogoje imam dva foila flysurfer 7in 12m2(zaprte celice) ki jih odlično uporabljam s sk8tom in smučmi na kopnem do sedaj pa me tudi niso razočarali na vodiwind range (preizkušen) 3-4m/s - 12m/s kopno 6m/s - 17m/s voda mogoče bo kdo iz tega primera našel kak odgovor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
observer2 Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 moja situacija: do najblizjega vodnega spota 2.5h.. oprema flysurfer speed 10m2, teza ~75 kg dila: 140x40 homemadeznanje: 4x na vodi situacija:prejsnji weekend sem bil v umagu in sem soboto(nekje 10kts) in nedeljo(12-13) uzival po vodi kot otrok.. foil ima dosti boljso aerodinamiko kot tuba, ker ima vecji projekcijski izkoristek kot tuba ima zato tudi manjso tezo, kar pomeni da rabi manj da normalno stoji v vodi.. cez weekend so ogorceni (tuba fantje) z dolgimi nosovi hodili sprasevat koliko piha in odgovarjali v stilu "ce ni 15 ni nic".. svojo sovraznost so pokazali v stilu ne komuniciranja.. noben ne zna rect zivjo, se predstavt in se zgovarjat.. nocem sprozt fajta.. ampak.. zgleda da so foili res tolk boljsi, da me noben noce "poznat" ce se lahk jz vozim k neznam.. kako bi se sele vi.. link: http://www.flysurfer.de/Content/178/?mnid=435&mnid=469stvar dela in to veste :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihac Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 lol foili na udaru saj nimam nič proti, ampak zanima me, če boš še zmeraj užival v 10ih vozlih, ko boš 10ič na vodi.. foil al tuba..pod 15knts pijemo pir vsem ostalim pa zavidam, če vam je to res veselje offtopic? sorry, moral sem dodat komentar :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tarik Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 mihac: se strinjam s tabo, pod 15 vozlov nima smisla ni niti vžitka še dobro da obstaja pir pole pa kar se tiče foila ali tobe, če foil pade v vodo (kar se dogaja predvsem v času učenja) me prow zanima kako ga boš dvigno :? in kako hitro in pravilno boš reigral povrh vsega so tube dosti bolj hitrejšefoil so zakon za po suhem, kar se pa tiče vode so tube čene pa glede wind range: ko se učiš ti je itak vse eno samo da piha in da se da furat in da nabereš čim več kilometrov na vodi. potem pa ko enkrat prevzameš zadevo in poskušaš več različnih kajtov, si sam pri sebi odločeš kaj ti vgaja in kakšen je tvoj "wind range" glede na tvoje sposobnosti :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 ja fantje, ne ga srat s foili na vodi, a še niste videl nobenga kako se razgradi če pade v vodo!!! ko bo šel observer 10x na vodo bo itak imel samo še strike lp x psenim očitno preveč piva škoduje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.lojz Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 Od nekajtanja pod 15knot raste trebuh-pivski,ce ne koj pa potem! Ko pijete pir posledicno rabte vecje kajte in ne morte vozt na mal vetra. Ce se peljes po vodi z kajtomje to kajtanje in je cisto vseeno ali piha 15+ ali minus, JASNO! @x-man Foila ki bi se samodejno razgradil na vodi ob zvaku se nisem videl,tubo pa kar nekajkrat!Observer bo samo se mal skrajsal strike da bo se bolj uzival, pol se bo vozil z one kite quiver od 10-~25+knot pa se nic dnarja ni zagonu ker ni uposteval crednega nagona in je samo mal je uposteval Lojzovo mnenje! Da mi ne bo kdo sedaj pritegnu da fooili niso za ornk vetr, zadnji sesn na 30knot tranmontane, totalni makadam, sem se pocutil varnega, kontent, tudi na skimu in vendar je bil na strikih FOIL dragi moji! http://www.seajump.com/tmp_data/Grado13-5-06/Grado_2-6-06-12.JPG dr.lojz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Magico Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 Foila ki bi se samodejno razgradil na vodi ob zvaku se nisem videl, tubo pa kar nekajkrat! http://www.moj-album.com/slike/3798567/IYmPBxmhvckp096P.v.jpg Jst pa sem ga... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SoNi Posted June 22, 2006 Share Posted June 22, 2006 Èe nameravaš kajtat tudi na vodi vzami definitivno tubo ker s foilom boš imel probleme na vodi......Nimam nič proti foilom smo za katanje na vodi se vsekakor bolje obnašajo tube. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gigi Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 BLdesign, moje mnenje: ponavadi na travi/snegu rabiš kajt manjše površine. Na površinah je recimo na snegu zame uporaben veter 6kts, na travi cca. 8kts, voda pa 11kts. Govorim o mojem lowest endu s kajti ki jih imam (največji 16m tuba). Vendar pa v takih razmerah nimaš kaj pametnega za počet, razen fijakanja, igranja (kajt ima problem ko ga hočeš obrnit navzgor, zgubi hitrost, pa še stallaš ga lahko zelo hitro če preveč pritiskaš na bar). Najnižji low end je imel Naish z njihovo 50m tubo, nato ZP (home made) 28m tubo. Lažje uporaben low end boš lahko dosegel z novimi flat kajti. Lahko probaš s kakšno 25m tubo samo mislim da ni pravega efekta, ker dobit 1kts low enda (ekstremnega) je presneto težko (rabiš več m2 za efekt), pri največjih flehah se pa pojavijo nove težave (hitrost, teža,...). Definitivno kaj pametnega ne boš dosegel v 5kts (še kar dvomim da je bil 5kts s tistim speed kajtom na vodi), v 10kts (na vodi) znaš s kakšnim velikim novim flatom oz. mogoče s kakšnim hitrim, večjim foilom. Pravi uporaben veter zame pa je od 15 do 25kts. M2C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
observer2 Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 @soni: kaksne probleme? tube grejo v smeri flat kajtom.. foili so to ze vseskozi.. kajt je naprava, ki z pomocjo vetra izdelujejo vlecno silo.. foili so jo pac sposobni proizvesti vec.. tu ni igra vozlov.. tu je igra aero dinamike!bolj aerodinamicen profil vecja hitrost letenja s tem tudi vecja moc in boljsi low end.. zakaj avijoni nimajo prerez krila v obliki tube?zakaj ne paraglidajo s tubam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lenasi Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 @observer Hvališ se kako si užival na vodi pri 10 vozlih...jaz sem u soboto videl samo sprehod iz zambratije do umaga in neko pumpanje s kajtom in ritje po vodi..Res, da ne spadam med izkušene kajterje, ampak glede na videno v soboto, foil ne dela prej kot tuba 16!!! Pri 12 vozlih se pelem upwind z dilo 127x37 in 85kg, čeprav to ni noben užitek..Pri 10 vozlih se pa tudi ti nisi vozil ampak samo cofotal in hodil!Èe že hvalite foile in njihovo superiornost bodite saj objektivni in ne napihujte zadev... LP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SoNi Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 Vse prav in uredi kar se aerodinamike tiče, ampak če bi bil foil primernejši za na vodo potem tub potemtakem ne bi niti proizvajali. Foil ko pade v vodo je štala.......če ga pa štartaš ga štartaš preko power zone.....kar je od rafulastih pogojih slabo. Menim samo da foil ima prednosti na snegu in travi medtem ko tuba ima definitivno veliko prednost na vodi ker je tudi za to narejena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SoNi Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 Pa še nekaj....avioni ne padajo po narobe v vodo in jih potem ponovno štartaš. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tarik Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 bla, bla, blanajbolje bo da provaš sam in boš kr hitro ugotovu za kaj se gre, predvsem v začetnih fazah učenja foili so zakon po suhem in ne po vodi, to je pač moje mneje in izkušnje.če pa so že v vodi, tam nekje med 10 in 15imi vozli, da ne govorim niže :D ; poskrbijo vsaj za smeh med eno in drugo pivo :D :D Pole ko pa pihne nad 15 vozlov in če se ukvarjaš za kajtom, napraviš kak fenomenalen razbitek itd.., (in se ne samo voziš) dokaj hitro skuriš pivo in ko prideš spet ven hitro nadoknadit z kozarškom dobrega merlota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Magico Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 Kolkr jst razumem to debato, je vam s foili cilj doseči čim nižji low end...OK, pridobite 2 vozla navzdol proti tubi od 15m2...Kej pa to, da so foili neprimerno manj prijazni do uporabnika, kar se tiče reševanja iz nenavadnih situacij... Enkrat sem bil na blokah in videl toliko teh "metuljčkov"... Na vodi sem tudi videl vse kar me je zanimalo ( slika priložena na prejšnji strani)... Pomembne cenovne razlike kolikor je meni znano tudi ni...Èe pa toliko promovirate te foile samo zaradi tega, da na spotih ne boste več v manjšini,... Ojej klapa P.S. Avion nima krila v obliki tube, ima pa tuba profil, ki je precej podoben avionskemu krilu z vidika aerodinamike... + lažje se ga pobere iz vode... LP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
observer2 Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 @lenasi: takrat je bilo se 7 - 8 vozlov.. mi je crknil veter @el magico: avijon nima oblike profila kot tuba.. avijonskem profilu se v aerodinamiki rece "foil shape" obracanje foila je zelo preprosto.. potegnes en steering strik, ga obrne in se zapelje na rob okna.. foil leti rikverc.. tuba ne..http://www.flysurfer.de/images/Gallery/albums/album01/fs_startlandung.avi da tistih vaj z 5im strikom ne omenjam.. je pa res use je stvar skila.. kar kajtanje tud je.. da ne govorimo o safetiju.. foil ma rok trajanja pri uporabi v vodi 5 let.. tube 2.. pa sej je brez veze tupim stvari ki jih usi veste.. vsak naj vozi sebi najboljso robo.. to vam res privoscim.. sam teli stereotipi o foilih mi grejo mal nazivce.. in ce se grem z vami kregat je to se bolj otrocje kot vasi stereotipi.. se vam opravicujem.. Vas foil hujskac: Samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tiliga Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 flysurfer silver arrow - http://www.flysurfer.de/Content/207/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BLdesign Posted June 23, 2006 Author Share Posted June 23, 2006 no mene zanima kajt rookie2 9m,po tehničnih podatkih se mi zdi uredu pa tud cena je sprejemljiva 465 evrov za baje ohranjen kajt bi ga kupil v tojini ker pri nas se jih zelo malo prodajajo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterkoman Posted June 23, 2006 Share Posted June 23, 2006 vsi (večina) mal bluzite. tako foili (closed cell) kot C in bow so dobri za na vodo, vsaka skupina ima svoje prednosti in slabosti. za low end so najbrž res še vedno foili naj. iz vode gredo v večini primerov lažje kot tube. izjeme so vedno. imel in vozil sem že vse tri tipe kajtov na vodi. peter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts